Antena Căutare

Cele mai importante documente vor putea fi obținute online. Care sunt acestea și ce trebuie să faci

Vin vești bune în sfârșit în privința obținerii documentelor în format digital. Documentele pentru care românii stau la cozi interminabile cu orele, vor putea fi obținute foarte simplu printr-o platformă digitală până la sfârștiul acestui an. Care sunt documentele pe care le poți primi în format electronic

Imagine cu oameni care stau la coadă așteptând obținerea unor documente. Galerie
Documentele pentru care românii stau la cozi interminabile cu orele, vor putea fi obținute foarte simplu printr-o platformă digitală până la sfârștiul acestui an. | Shutterstock

De-a lungul timpului s-a încercat obținerea documentelor importante prin mai multe modalități prin care oamenii să nu mai aștepte ore întregi la ghișee, însă până în prezent nici o metodă nu a funcționat conform așteptărilor.

Având în vedere nemulțumirea oamenilor, până la sfârșitul acestui an se va lua în vedere o nouă metodă prin care cele mai importante acte să poată fi obținute într-un timp scurt fără să existe necesitatea de deplasare la o instituție de stat.

Citește și: Vești bune pentru tinerii care se căsătoresc! Statul oferă bani celor care îndeplinesc condițiile necesare

Care sunt documentele care pot fi obținute online în format electronic

În perioada următoare un număr de 20 de primării din județul Ilfov vor testa un nou sistem informatic prin care să poată elibera în format electronic documentele atât de necesare oamenilor.

În luna decembrie, locuitorii din județul Ilfov vor putea să își creeze cont pe platforma digitală special concepută pentru eliberarea documentelor și vor putea aplica pentru obținerea acestora.

Printre documentele care vor putea fi emise de platformă sunt:

  • certificat de naștere
  • certificat de căsătorie
  • certificat de divorț
  • certificat de deces

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale. Ce prevede reforma de care depinde Planul Național de Redresare și Reziliență

În ultimii 100 de ani au fost scanate și memorate peste 68 de milioane de documente de stare civilă într-o arhivă electronică cu scopul de a putea fi emise în format digital.

Aparatura specifică scanării și proceselor de salvare și emitere au ajuns în peste 3000 de primării din țară, însă pentru un moment testarea va avea loc doar în județul Ilfov.

Totodată, ofițerii de stare civilă primesc instruiri pentru a învăța cum se pot înregistra documentele în mod corect și complet.

„Solicitarea din portal a părintelui se va întâlni cu certificatul constatator întocmit de medic, astfel încât ofiţerul de stare civilă va întocmi certificatul de naştere fără să mai fie nevoie de prezenţa unui părinte.” a menționat directorul DGEP, Cătălin Giulescu referindu-se la procesul de înregistrare a unei nașteri.

Citește și: Legea despre care trebuie să știe toată lumea. Cine va avea prioritate la magazine și la ghișee de acum înainte

După ce testarea va avea loc și va exista certitudinea că totul este în regulă și nu prezintă pericol pentru populație, platforma va putea fi disponibilă și în restul țării, dar și în afara acesteia.

Românii din diaspora, de asemenea, vor putea obține documentele necesare prin platforma digitală, evitând astfel o așteptare de aproximativ șase luni pentru ca acestea să ajună în țara în care locuiesc. Există totuși necesitatea unui drum către orice oficiu de stare civilă pentru ca documentul să poate fi validat.

Citește și: Legea despre care trebuie să știe toți proprietarii de locuințe. Ce se întâmplă și când se aplică modificările

Ultima lună din an vine cu o veste nouă așadar în privința documentelor. Certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces vor putea fi obținute de locuitorii din județul Ilfov în format electronic cu ajutorul platformei digitale care se va afla în teste o perioadă.

Pensiile vor crește în 2024! În ce luni vor avea loc cele două măriri și de ce se va ține cont... Rezultate Loto 2 noiembrie 2023. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x