Antena Căutare

Legea despre care trebuie să știe toată lumea. Cine va avea prioritate la magazine și la ghișee de acum înainte

Noua lege promulgată vizează mămicile însărcinate și persoanele care sunt însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Legea a intrat în vigoare pe data de 18 octombrie 2023. Ce schimbări apar și cum este influențat spiritul civic în acest sens.

Imagine cu patru persoane care așteaptă la coada unui ghișeu în timp ce o mămică însărcinată efectuează o procedură. Galerie
Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copiii cu vârsta mai mică de 5 ani vor avea prioritate la cozi. | Shutterstock

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege în data de 18 octombrie 2023. Aceasta vizează prioritatea la cozile de la magazine, casierii și ghișee, care, de acum înainte se va acorda anumitor mămici și persoane care îndeplinesc două condiții esențiale.

Președintele României a decis ca femeile care sunt însărcinate și persoanele care sunt însoțite de copii care nu au îndeplinit încă vârsta de 5 ani, să aibă prioritate atunci când stau la coadă indiferent de tipul instituțiilor. Legea a intrat deja în vigoare și va fi valabilă, bineînțeles, în toată țara.

Citește și: Cele mai bune mame în funcție de zodie. Ce native au în sânge calitățile ideale pentru a crește copii

Care sunt condițiile „legii priorității”

Pentru ca oamenii să aibă prioritate la casele de marcat, ghișee sau casierii, aceștia trebuie să îndeplinească două condiții generale care vor fi aplicate peste tot în țară.

Condițiile pot fi îndeplinite de:

  • femeile însărcinate
  • persoanele care sunt însoțite de copii a căror vârstă nu a depășit 5 ani

Citește și: Cea mai tânără mamă din lume a aniversat 90 de ani. Câți ani avea când a adus pe lume primul copil și cum a fost posibil

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea” prevede noua lege promulgată.

Cu toate acestea, există totuși o excepție pentru persoanele care îndeplinesc cele două condiții de mai sus, iar aceasta face referire la faptul că legea nu se va aplica atunci când în instituții există deja casierii, ghișee sau case de marcat special amenajate pentru aceste două categorii vizate.

„Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane” este prevederea legii care face referire la excepție.

Citește și: Când au apărut vânătăi inexplicabile pe corpul copilului ei, a intrat în panică. Medicii s-au speriat când l-au văzut pe micuț

În cazul instituțiilor care nu au amenajat spații speciale pentru mămicile însărcinate și pentru persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, acestea sunt obligate de noua lege să amplaseze într-un loc foarte vizibil afișe unde să se specifice acordarea priorității în funcție de această lege.

O altă prevedere în cazul legii face referire la spațiile de parcare care aparțin de instituțiile din România. Mai exact, acestea sunt obligate să pună la dispoziție locuri de parcare rezervate și/ sau semnalizate special pentru mămicile însărcinate și pentru persoanele însoțite de copiii care au vârsta mai mică de 5 ani.

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”.

Citește și: Legea despre care trebuie să știe toți proprietarii de locuințe. Ce se întâmplă și când se aplică modificările

Toate instituțiile și magazinele au la dispoziție 6 luni să aplice noile prevederi. În cazul în care nu o vor face acestea riscă amenzi cu valoarea cuprinsă între 2000 de lei și 10000 de lei. În egală măsură și persoanele care nu acordă prioritate celor care îndeplinesc condițiile, pot fi amendate. Valoarea amenzii în acest caz poate fi între 200 de lei și 1000 de lei.

Legea despre care trebuie să știe toți proprietarii de locuințe. Ce se întâmplă și când se aplică modificările... Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare. S-a stabilit viteza pe care o avea în momentul ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x