''LPE evident va cerceta acest caz, ceea ce inseamna ca vom sta de vorba cu toti actorii si cu toti factorii de decizie in acest caz (...). Din primele noastre informatii, vedem un lucru: ca s-a tratat, pana in momentul de fata, diferit abaterea comisa de aceasta profesoara si abaterea comisa de politist. Profesoara este in situatia desfacerii contractului de munca si a unei cercetari penale, iar politistul, din informatiile noastre, a fost mutat disciplinar, mai aproape de casa. Deci din punctul nostru de vedere, am remarcat un dublu standard'', a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Smaranda Enache, copresedinta LPE.
Aceasta a aratat ca, potrivit legislatiei, agresarea unui reprezentant al ordinii publice, in orice fel, este considerata infractiune si este caz penal, cum este cazul politistului, in timp ce ''agresarea unei persoane civile nu are acelasi tratament, din punctul de vedere al justitiei''.
''Din primele noastre informatii, se pare ca la Sanpaul, evenimentele care au condus si la interventia autoritatilor si la luarea unor masuri, dar si la prezenta unei televiziuni acolo s-a petrecut pe fondul unei acumulari de animozitati, avand inclusiv un substrat de atitudini exprimate de catre unele persoane publice antiromi, inclusiv referitoare la apartenenta etnica a profesoarei Catalina Domnui. Vom dori sa cercetam si acest aspect, pentru a aflat exact cum s-a intamplat'', a sustinut Enache.
Aceasta considera ca si televiziunea care a fost implicata a jucat ''un rol nefast in acest eveniment, in afara deontologiei profesionale''.
Presa e vinovata!
''Din cate am inteles, fara sa ceara permisiunea directiunii scolii, televiziunea respectiva a filmat mai mult de doua ore si a hartuit un cadru didactic care era, dupa cum se vede si din imagini, cu catalogul sub brat si dorea sa intre la ora'', a aratat Enache.
Smaranda Enache a tinut sa precizeze ca acest fapt nu inseamna ca profesoara avea dreptul sa reactioneze cum a reactionat fata de atitudinea politistului, dar ca nici politistul nu avea dreptul ''sa reflecteze vreo 50 de secunde si pe urma in mod premeditat si public sa aplice o pedeapsa''.
''Vom face demersuri pentru a afla care au fost motivele desfacerilor contractelor de munca in ultimii ani de catre ISJ si daca vom gasi ca exista fapte de o gravitate comparabila, in care contractul de munca nu a fost desfacut, vom considera acest caz ca un caz de discriminare. Discriminare pe piata muncii, speram'', a accentuat Smaranda Enache.
Ea a precizat ca LPE va cerceta acest caz, pentru ca este un caz-scoala si se doreste aflarea ''substraturilor profunde ale acestuia''.
Corespondentul televiziunii care a filmat incidentul de la Sanpaul a precizat, la randul sau, ca filmarea a fost sub o ora, timp in care politistii si directoarea o indemnau pe profesoara sa mearga la ore.
Seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Dumitru Matei, a precizat, la randul sau, ca in sedinta extraordinara Consiliul profesoral de la scoala din Sanpaul, unde s-a petrecut incidentul, a decis desfacerea contractului individual de munca al profesoarei.
Vezi bataia dintre profa si politist: