Fortificaţia medievală care străjuieşte Braşovul este în administrare privată, iar municipalitatea nu poate interveni. Autorităţile locale se judecă pentru a prelua monumentul istoric, pe care să-l poată reabilita. Procesul, însă, trenează. Iar până se va da verdictul, cetatea se degradează pe zi ce trece.
La Poalele Tâmpei, Cetatea Braşovului străjuieşte întregul oraş. Înconjurată de pădure, fortifcaţia era cel mai important punct de apărare al oraşului în Evul Mediu. Acum, între zidurile din piatră groase de un metru care vorbesc despre originile românilor, nimeni nu mai poate intra.
De mai bine de patru ani, Cetatea Braşovului este închisă. Trecerea timpului a lăsat urme adânci în zidurile cetăţii. În fiecare zi cade tencuiala şi se edesprinde cărămizi din ea.
Cu nostalgie şi dezamăgire în glas. Aşa vorbesc acum localnicii şi turiştii despre cetatea care păzeşte de sute de ani oraşul.
Proprietarul Cetatii este societatea SIF Transilvania, care a hotărât să închidă fortificaţia pentru că nu aveau profit. Acum, Primăria se luptă în instanţă ca să recupereze monumentul istoric pe care vrea să-l şi reabiliteze.
Până atunci vechea fortificaţie de apărare stă cu porţile ferecate. Iar turiştii care vin aici fac cale întoarsă. Tot ce le rămâne de făcut este să-şi scrjlească numele pe ziduri. Singura amintire că au trecut pe acolo.
Doar turnurile cetăţii au fost reabilitate până acum, pentru că se află în administrarea Consilului Judeţean, iar în curând vor fi preluate de Primărie.
Cetatea Brașovului a fost ridicată în anul 1580.
Cea mai mare bazilică romanică din vestul României care a fost transformată în depozit de gunoaie va fi restaurată... Aplicația care arată gropile din asfalt: pe străzile Capitalei sunt peste 1.200 de "cratere", sute de denivelă...