Căutare Live

Cetatea Braşovului, cu porţile închise

Pe vremuri, Cetatea Braşovului era unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România! De mai bine de patru ani, însă, are porţile închise. Motiv pentru care toţi cei care vor să o vadă fac cale întoarsă.

Fortificaţia medievală care străjuieşte Braşovul este în administrare privată, iar municipalitatea nu poate interveni. Autorităţile locale se judecă pentru a prelua monumentul istoric, pe care să-l poată reabilita. Procesul, însă, trenează. Iar până se va da verdictul, cetatea se degradează pe zi ce trece.

La Poalele Tâmpei, Cetatea Braşovului străjuieşte întregul oraş. Înconjurată de pădure, fortifcaţia era cel mai important punct de apărare al oraşului în Evul Mediu. Acum, între zidurile din piatră groase de un metru care vorbesc despre originile românilor, nimeni nu mai poate intra.

De mai bine de patru ani, Cetatea Braşovului este închisă. Trecerea timpului a lăsat urme adânci în zidurile cetăţii. În fiecare zi cade tencuiala şi se edesprinde cărămizi din ea.

Cu nostalgie şi dezamăgire în glas. Aşa vorbesc acum localnicii şi turiştii despre cetatea care păzeşte de sute de ani oraşul.

Proprietarul Cetatii este societatea SIF Transilvania, care a hotărât să închidă fortificaţia pentru că nu aveau profit. Acum, Primăria se luptă în instanţă ca să recupereze monumentul istoric pe care vrea să-l şi reabiliteze.

Sorin Toarcea, purtator de cuvant primarie: Aşteptăm de un an şi jumătatea să se dea termen. Din punctul nostru de vedere odată ce două instanţe ne-au dat dreptate consideram ca vom avea câştig de cauză şi la Înalta curte de Justiţie şi Casaţie. După care fie Ministerul Culturii, fie noi va trebui să preia cineva acest monument şi să-l reabiliteze.

Până atunci vechea fortificaţie de apărare stă cu porţile ferecate. Iar turiştii care vin aici fac cale întoarsă. Tot ce le rămâne de făcut este să-şi scrjlească numele pe ziduri. Singura amintire că au trecut pe acolo.

Doar turnurile cetăţii au fost reabilitate până acum, pentru că se află în administrarea Consilului Judeţean, iar în curând vor fi preluate de Primărie.

Adrian Gabor, vicepresedinte CJ: Noi am făcut toate demersurile de mulţi ani de zile. Doar acum ca modificam si punem pe articloe din noul cod administrativ. Şi practic Primăria Braşov. ei au şi cheile, noi am făcut şi predarea.

Cetatea Brașovului a fost ridicată în anul 1580.

Cea mai mare bazilică romanică din vestul României care a fost transformată în depozit de gunoaie va fi restaurată... Aplicația care arată gropile din asfalt: pe străzile Capitalei sunt peste 1.200 de "cratere", sute de denivelă...
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Pe harta astrală există un semn pozitiv care le oferă zodiilor speranță, dorința de a...
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2022. Leii vor câștiguri financiare mai mari. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2022 spune că Leii au nevoie de câștiguri mai mari pentru a...
Parteneri
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta mereu cercei cu perle. Majestatea Sa nu se despărțea de ei la niciun eveniment
Catine.ro
Ultimele știri
x