CFR va achiziționa 100 trenuri „Săgeata albastră” și vagoane noi! Când se va întâmpla acest lucru?

CFR va achizitiona 100 de trenuri noi „Sageata albastra”, potrivit Ministrului Transportului. Tot el, a anuntat si achizitionarea unor vagoane noi si solicitarea unui buget mai mare pentru anul viitor, pe care a-l foloseasca la reparatii si intretinere. Dar cand vor fi posibile toate acestea?

CFR va achiziționa 100 de trenuri noi „Săgeata albastră”, potrivit Ministrului Transportului. Tot el, a anunțat și achiziționarea unor vagoane noi și solicitarea unui buget mai mare pentru anul viitor, pe care să-l folosească la reparații și întreținere. Dar când vor fi posibile toate acestea?

Potrivit Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, există negocieri între CFR și firme europene pentru achiziționarea, până la sfârfitul anului, a 100 de trenuri „Săgeata Albastră”. Tot el a declarat despre CFR: „Din păcate, la CFR Călători există un cerc vicios din care nu se poate ieşi în situaţia în care unul din cele mai grave subiecte – anume lipsa de vagoane – va trebui rezolvat. CFR Călători este în negocieri avansate privind obţinerea unui contract de leasing operational pentru achiziţionarea a 100 de automotoare rulate, de tip ‘Săgeata albastră’, cu două-trei rame, moderne şi care consumă puţin. Acestea vor spijini compania, deoarece are piaţă. Din păcate, pe de altă parte, lipsa acestor vagoane generează un volum de trafic redus din perspectiva numărului de pasageri pe care îi transportă, cu consecinţe nefericite privind absorbţia de subvenţii, pentru că subvenţia este raportată la volumul de pasageri”

Când CFR va avea vagoane noi?

Ei bine, din spusele domnului Ministru al Transportului, acest lucru va fi posibil abia peste 3 ani.

CFR Călători a avut anul trecut pierderi de 20,1 milioane lei, la o cifră netă de afaceri de 1,97 miliarde lei.

Tot Lucian Șova a declarat: ”Din păcate, orice plan de redresare nu poate să implice doar reformă administrative, ci şi resursă financiară. La CFR Infrastructură, e clar că pentru proiectul bugetului de anul viitor va trebui să determin Guvernul şi Parlamentul să aloce sume consistente privind măcar asigurarea unor de minimum de reparaţii la infrastructura feroviară existent. Şi pretind că ştiu cum să fac acest lucru. Va fi o diferenţă între ceea ce a fost până acum, când s-au cerut bani fără a se preciza unde anume vor fi folosiţi. Lucrez împreună cu cei de la CFR SA să pregătească proiecte concrete cu privire la unele zone în care trebuie să se intervină şi cu o alocare financiară corespunzătoare, să atingem rezultatele scontate

Sursă: adevărul.ro

Ultimele știri