Cod portocaliu de inundații pe afluenți ai râului Olt de pe raza județelor Brașov și Olt

Hidrologii au emis, luni, o atenționare Cod portocaliu de inundații, valabilă pe afluenți ai râului Olt, de pe raza județelor Brașov și Sibiu, până la miezul nopții, precum și o atenționare Cod galben pentru șase bazine hidrografice, în vigoare până marți la prânz

Hidrologii au emis, luni, o atenționare Cod portocaliu de inundații, valabilă pe afluenți ai râului Olt, de pe raza județelor Brașov și Sibiu, până la miezul nopții, precum și o atenționare Cod galben pentru șase bazine hidrografice, în vigoare până marți la prânz.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), luni, în intervalul ora 15,20 — 00,00, din cauza precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se instituie Cod portocaliu de inundații. Astfel, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe afluenții de stânga ai râului Olt, aferenți sectorului aval s.h. Hoghiz — amonte confluență Lotrioara din județele Brașov și Sibiu.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe râurile Porumbacu, Avrig și Arpașu Mare, precizează INHGA.

Pe de altă parte, în intervalul 11 aprilie, ora 14,00 — 12 aprilie, ora 18,00, pe râurile din bazinele hidrografice va fi în vigoare atenționarea Cod galben de inundații.

Fenomenele se vor produce în bazinele hidrografice: Olt superior și afluenții Oltului din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu și jumătatea de nord a județului Vâlcea, Buzău superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior al Buzăului (județele Brașov, Covasna și Buzău), Putna, Râmnicu-Sărat — bazine superioare și afluenți din județele Vrancea și Buzău, bazinul superior al Trotușului și afluenții săi din bazinul mijlociu și inferior (județele Covasna, Bacău și Harghita), afluenții din bazinul mijlociu și inferior al Bârladului (județele Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Siretului și Prutului din județele Galați și Vaslui.

În același timp, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte din județele Sibiu, Brașov, Covasna și Vrancea, se pot produce fenomene similare cu intensitate mai mare.

Atenționările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, Hidroelectrica, Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Olt.

Ultimele știri