Colectiv, 4 ani | Imaginile groazei, filmate în seara incendiului: răniți purtați pe brațe, zeci de morți și haos!

Astăzi este o zi dureroasă pentru România. Patru ani s-au scurs de la tragedia din clubul Colectiv, dar autorităţile par că nu au învăţat nimic în tot acest timp. O recunosc chiar ele: ţara noastră nu este pregătită să facă faţă unui număr atât de mare de victime. Nici echipele de salvatori, nici în spitale.

Incendiul de la Colectiv a scos la iveală un adevăr crunt. O dovedesc şi ultimele imagini surprinse în clubul morţii, o radiografie a modului dezastruos în care s-a intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015. Înregistrările cutremurătoare vor fi acum analizate de procurorii militari. Dar supravieţuitorii şi rudele celor care au murit şi-au pierdut speranţa că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Într-o ţară normală, tragedia de la Colectiv ar fi trebuit să readucă pe drumul cel drept mersul instituţiilor. Nu şi în România. La patru ani de la infernul din clubul morţii, nu avem vinovaţi şi descoperim că pompierii au ţinut, în tot acest timp, în sertar, imagini cutremurătoare din seara de 30 octombrie 2015.

Intervenția de la Colectiv, detalii șocante. În timp ce răniţii îşi strigau durerea, întinşi pe asfalt, salvatorii erau confuzi şi păreau că nu ştiu cum să acţioneze. Tinerii arşi erau transportaţi pe paleţi sau căraţi de mâini. Pompierii primeau indicaţii de la supravieţuitori, care salvau victime în locul lor. Haosul şi agonia surprinse în imagini nu au ajuns însă nici la Parchet, nici la Guvern. La vremea respectivă, oficialii declarau că intervenţia a decurs ca la carte. Nici acum reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov nu au ce să îşi reproşeze.

IMAGINI FILMATE LA COLECTIV, ÎN SEARA INCENDIULUI

Parchetul Militar va investiga intervenţia pompierilor militari la Colectiv. Şi gestul șefului ISU București, care a înjurat victimele decedate, va fi verificat sub acuzația de profanare de morminte.

Incendiul de la Colectiv a îndoliat o țară întreagă. 27 de tineri au pierit în noaptea incendiului. Alţi 37 s-au stins, rând pe rând, în spitale. La un an şi 9 luni de la tragedie, un alt tânăr a murit, iar bilanţul dezastrului a ajuns la 65 de morţi.

Alţi peste 150 de tineri au fost răniţi. Pentru toţi cei care au supravieţuit, viaţa nu a mai fost la fel. Au rămas cu cicatrici pe corp şi în suflet şi cu amintiri de coşmar din noaptea în care ar fi trebuit să se distreze la concertul trupei Goodbye to Gravity.

Era ora 22.32 de minute. Ora primului apel la 112. O scânteie a fost suficientă pentru a declanşa infernul.

Colectiv, 4 ani | Imaginile groazei, filmate în seara incendiului: răniți purtați pe brațe, zeci de morți și haos!

Victimele incendiului de la club Colectiv

Club Colectiv, la 4 ani de la tragedie. Cufundat în întuneric şi sub un strat gros de cenuşă, clubul arată exact ca acum patru ani, atunci când tinerii fugeau îngroziţi spre ieşire, ca să se salveze.

Supravieţuitorii şi rudele celor care au murit şi-au pierdut însă speranţa că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Ca în fiecare an, victimele vor fi comemorate în această seară.

Ultimele știri