Filmări ascunse de la Colectiv, publicate la patru ani de la tragedie! Victime aflate în agonie, IGNORATE de salvatori! Picioarele răniților se bălăngăneau în gol! „Lasă-i în p**a mea”. Atenție, imagini tulburătoare!

Filmări ascunse cu intervenția de la incendiul din clubul Colectiv, din 20 octombrie 2015, au fost publicate la patru ani de la tragedie. Imaginile tulburătoare arată cum trupurile arse, aflate în agonie, au fost ignorate de salvatori.   

Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului de la Colectiv, și ascunse de superiorii lui.

Ce se vede în imaginile video cu intervenția de la Colectiv

Filmarea este realizată cu o singură cameră. Ea este, uneori, oprită de pompierul-cameraman și repornită atunci când își schimbă locul. Imaginile încep în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute, dar nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare

Pompierul s-a plasat aproape de ieșirea din containerul pe unde, inițial, oamenii au reușit să fugă, iar mai apoi trupurile tinerilor din club s-au transformat într-un uriaș dop uman, surprins de foc.

Minutul 00:00 – Când sosește primul echipaj de intervenție

Cameramanul-pompier a început filmarea în Piaţa Bucur, la intrarea în fosta fabrică „Pionierul”, unde se văd o maşină de pompieri, una de SMURD şi o ambulanţă albă. Prima victimă din cadru zace pe caldarâm. Este inertă, cu mâinile pe piept. În gangul din interior ce duce spre clubul Colectiv, mai exact spre intrarea alcătuită dintr-un container, se găsesc mai mulţi pompieri şi agenți de poliţie. Printre ei, câțiva tineri arși se îndreaptă singuri, pe picioarele lor, spre ieşirea din curtea fostei fabrici.

Minutul 01:23 – Trupurile aflate în agonie, amestecate printre cele moarte, sunt ignorate de echipajele de salvatori

O maşină de pompieri se oprește în faţa gangului ce duce la intrarea în Club.

În faţa containerului se văd victimele în viaţă care stau pe asfalt, sprijinite de zidul clădirii. Alte victime, cu trupurile contorsionate pe asfalt și cu hainele și pielea topite, agonizează. Unii oameni sunt încă în viață.

Printre ei, un du-te-vino de pompieri, poliţişti, jandarmi şi agenți de poliţie locală, fără ca cineva să se preocupe de victime.

„Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei și acest lucru a fost imediat vizibil când șefii au văzut imaginile și, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a declarat ofițerul de pompieri care a furnizat imaginile secrete de la Colectiv, pentru Libertatea.

Filmări ascunse de la Colectiv, publicate la patru ani de la tragedie! Victime aflate în agonie, IGNORATE de salvatori! Picioarele răniților se bălăngăneau în gol! „Lasă-i în p**a mea”. Atenție, imagini tulburătoare!

În secvențe apar doi poliţişti care susţin o fată ce abia se mai ține pe picioare şi o duc spre ambulanțele din afara curţii.

În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime şi încearcă să le ajute. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe.

„Odată scoase din apropierea cluburilor, victimelor li se asigura asistența medicală în zona ambulanțelor. Problema, conform mărturiei ofițerului, este aceea că pompierii nu au știut să acționeze până acolo, într-un moment într-adevăr de mare tensiune”, a mai spus ofițerul.

În minutul 2:50, în imagini apar primii pompieri care transportă o victimă arsă. O ţin ca pe un sac, de mâini şi de picioare. Tot cu mâinile goale cară victime şi jandarmii, ajutaţi de poliţiştii locali.

Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte și arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului. Calificați sau nu ca paramedici, pompierii au obligația să acționeze ca salvatori.

Filmări ascunse de la Colectiv, publicate la patru ani de la tragedie! Victime aflate în agonie, IGNORATE de salvatori! Picioarele răniților se bălăngăneau în gol! „Lasă-i în p**a mea”. Atenție, imagini tulburătoare!

Intervențiile importante se filmează și de obicei, o parte din imagini sunt făcute publice. La Colectiv nu s-a întâmplat așa! Arafat ar fi ascuns imaginile video. El neagă această acuzație. Mai multe detalii, pe libertatea.ro.

Ultimele știri