Antena Căutare

Condiții necesare pentru Prima Casă și cum se obține un astfel de credit

Programul "Prima Casă" a fost șansa multor tineri, din 2009 și până în prezent, de a-și îndeplini visul de a avea propria locuință. Creditul special conceput de Guvern a venit în sprijiul celor cu venituri mici și foarte mici.

Noul program "Prima Casă" se numește acum "O familie, o casă" | pixabay.com

Prima Casă este programul guvernamental prin care în special cei cuprinși cu vârste între 25 și 35 de au au luat împrumuturi ipotecare cu dobânzi avantajoase și cu un avans mic, de doar 5%. În prezent, autoritățile au deschis modificarea structurii programului și rebranduirea lui în "O familie, o casă".

"Prima Casă", program lansat de Guvern în mai 2009, ca măsură anticriză

Conceptul de "Prima Casă" a apărut în România prima dată în mai 2009, ca o primă măsură împotriva crizei ce învăluise sistemul economic din țara noastră.

Principalul scop a fost relansarea pieței imobiliare, sector prăbușit în 2007 și 2008, anii de plină criză financiară. În plus, programul a venit în sprijinul tinerilor, oferindu-le șansa de a accesa un credit pentru care să nu fie nevoie să plătească un avans mai are de 5% din suma totală a imobilului, spre deosebire de un credit ipotecar clasic, unde băncile solicită până la 30% drept avans. Încă de la început, s-au căutat foarte mult, la nivel național și preponderent în Capitală apartemente cu 2 camere de vânzare, fiind cele mai accesibile în raportul calitate-preț.

Articolul continuă după reclamă

Programul se numește în prezent "O familie, o casă"

Programul a fost rebranduit, iar principala modificare are legătură cu suma maximă pe care persoana care accesează creditul o câștigă. Concret, cu cât ai salariul mai mic, cu atât șansele de a obține un astfel de credit sunt mai mari. Există, însă, și caracteristici care rămân neschimbate, precum:

  • Avansul minim rămâne de 5 % din prețul de achiziție al imobilului
  • Valoarea maximă a locuinței nu poate depăși 70.000 Euro
  • Valoarea finanțării garantate de către stat poate fi în cuantumul maxim a 66.500 Euro
  • Rata dobânzii va fi calculată în același mod ca și până acum
  • Noua locuință achiziționată nu poate fi vândută vreme de cinci ani de la aprobarea creditului

Cu cât ai venitul mai mic, cu atât cresc șansele de a obține creditul

Principala noutate și primul criteriu de accesare a creditului prin intermediul programului "O familie, o casă" este venitul. În momentul solicitării împrumutului bancar, cel care depune dosarul de acordare a creditului nu trebuie să aibă un venit lunar mai mare de 4.500 de lei. Familiile cu copii au un prag mai mare, de maximum 7.500 de lei pe lună.

Platoful de venit a fost introdus la recomandarea Consiliului General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, iar modificarea programului "Prima Casă" a avut drept scop prioritizarea obținerii unui împrumit pentru locuință a celor cu venituri mici și foarte mici.

Statul român garantează, prin Fondul de Garantare, o parte din creditele acordate

Statul român se angajează ca prin Fondul de Garantare Prima Casă să garanteze o parte din creditele acordate de către băncile participante la program. Condiția ca băncile să vină cu oferte de creditare ceva mai accesibile pentru persoanele care doresc să își cumpere o primă locuință, acesta fiind, de fapt, una dintre facilitățile programului pentru cei care depun un dosar.

Cum se obține un credit prin acest program social

Prima condiție este ca deponentul să fie cetățean român. Mai apoi, veniturile solicitanților nu pot depăși 4.500 lei individual, 10.000 lei pentru o familie cu 2 membri, 11.000 lei pentru o familie cu 1 copil, și 12.000 lei pentru o familie cu 2 copii sau mai mulți.

Vârsta beneficiarilor este de maxim 55 ani.

Beneficiarul nu trebuie să dețină în proprietatea sa o altă locuința unde să aibă o cota de participare de peste 50% pe durata creditului.

Se pot achiziționa doar locuințe noi sau cu maxim 5 ani vechime, ori consolidate în ultimii 5 ani

Suprafață locuinței este cuprinsă între 50 -100 mp.

O familie poate obține doar un credit prin acest program.

Avansul minim este cuprins între 5-10%.

Predoiu anunţă că Administraţia Penitenciarelor i-a transmis că permisia acordată lui Liviu Dragnea a fost ”regulamentar... Antrenorul emerit Ion Puică a încetat din viaţă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x