- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru prima oară, elevii din România vor învăţa la şcoală despre alimentaţia sănătoasă. Cursul se va preda săptămânal. Deocamdată, doar în şcoli din Iaşi. Cei mici au fost încântaţi să afle cum trebuie să se hrănească în mod corect, iar lecţiile sunt predate de studenţi ai Facultăţii de Medicină. Până acum, statul nu a reuşit să facă ceva.
Un curs de alimentaţie sănătoasă a fost dezvoltat de o fundaţie pentru copiii din ciclul primar. Elevii vor fi învăţaţi, la şcoală, ce alimente le fac bine şi ce alimente fac rău şi cum trebuie să procedeze pentru a se hrăni corect. Între timp, eforturile statului în această direcţie sunt mai puţin încununate de succes. Programul masa caldă în şcoli bate pasul pe loc de trei ani, iar gustarea cu mere pentru elevi întârzie deseori sau nu mai vine din cauza birocraţiei.
Diferenţa dintre un suc făcut în casă şi unul cumpărat din comerţ a fost prima lecţie pentru elevii de clasa I. De acum înainte, o dată pe săptămână, vor învăţa cum să se hrănească sănătos.
Chiar şi dacă zice că e sută la sută natural, nu e adevărat. Se folosesc diferite lucruri pentru a fi gustul bun, crezând ceilalţi oameni că este din surse naturale.
Ideea opţionalului de alimentaţie sănătoasă aparţine unei fundaţii care încearcă să combată obezitatea. Un fenomen care afectează din ce în ce mai mulţi copii.
”Dacă acum şapte ani erau copiii foarte grăsuţi în procent de 3 la sută în mediul rural, acum aceşti copii au ajuns la 11 la sută, adică mai mult decât în mediul urban.”, spune Veronica Mocanu, Medic endocrinolog.
Nu doar obezitatea este un fenomen. Studiile arată că, în România, 20 la sută dintre fete şi 30 la sută dintre băieţi sunt supraponderali. De zece ori mai mult ca acum patru decenii.
”Mănâncă foarte multe chipsuri, snaksuri, mă rog, tot felul de dulciuri, care sigur nu sunt săntoase.”, spune și Beatrice Iosub, directoarea școlii.
Iniţiatorii cursului sunt pregătiţi să instruiască învăţători din toată ţara. Au deja manual şi o fişă de instrucţiuni pentru profesori.
Manualul de pe care copiii iau toate aceste lecţii de alimentaţie sănătoasă nu este unul clasic, este unul cât se poate de interactiv. La fiecare pas găsesc poveşti şi sfaturi preţioase în ceea ce priveşte ceea ce mănâncă, dar şi ceea ce beau şi de asemenea au multe, multe exerciţii pe care le fac la clasă tocmai pentru a nu se plictisi.
Au început înscrierile pentru vizita Papei Francisc. Cum pot solicita credincioşii un bilet de acces... La un pas de catastrofă! Un tren a deraiat în județul Brașov! Este al șaptelea incident produs în ultima lună...