Căutare Live

Noile buletine electronice: Copiii sub 14 ani ar putea să aibă cărţi de identitate

Deputații au adoptat un proiect de lege în acest sens. Acelaşi proiect prevede eliberarea cărților de identitate cu cip.

Indiferent de vârsta copilului, părinții vor fi singurii care vor putea solicita sa fie eliberat buletinul electronic pentru acesta.

Noul buletin va fi valabil doar doi ani daca vorbim de un copil cu varsta de pana in 14 ani.

Până în august, anul viitor, țara noastră trebuie să schimbe cărțile de identitate. Este o regulă impusă de Uniunea Europeană si fara acest document, nu vom mai putea călători în afara țării.

Noul buletin electronic cu cip va fi de mărimea unui card bancar și va putea ține loc și de card de sănătate. Va include o imagine facială și două amprente. De asemenea, actul normativ prevede să poată fi eliberate și cărți de identitate electronice si simple, fără cip.

Șefă de promoție, printre cei 17 elevi rămași fără diploma de BAC la zece zile de la afișarea rezultatelor. Cum explică situația inspectorul șef: ”Au copiat unii de la alții!”

Cartea electronică de identitate

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Astfel, în premieră, copiii sub 14 ani vor avea buletin. Acesta va ține locul cardului de sănătate. De asemenea, va putea fi folosit și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului.

Este important de precizat că în cazul minorilor sub 14 ani eliberarea acestuia este opţională. Practic, cartea electronică de identitate va fi valabilă numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor.

Termene de valabilitate:

  • 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private. De asemenea, este valabilă si pentru utilizarea semnăturii electronice.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.

Citește și
o femeie pozand eticheta prinsa de niste haine
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
fată cu mască de protecție împotriva coronavirusului
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
imagine cu o portie de pui crispy
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Mai multe articole
Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Elevii vor reveni la cursuri pe 14 septembrie. Care sunt condițiile în care va reîncepe școala în România...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri