Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Șefă de promoție, printre cei 17 elevi rămași fără diploma de BAC la zece zile de la afișarea rezultatelor. Cum explică situația inspectorul șef: ”Au copiat unii de la alții!”

Nu mai puțin de 17 elevi au aflat, la zece zile după afişarea rezultatelor, că au picat examenul de bacalureat. Motivul este că, în clasele respective, s-ar fi copiat, iar decizia a fost luată după ce au fost analizate imagini video din timpul probelor. Tinerii au rămas fără diplomă şi nici nu mai pot susţine examenul în următoarele două sesiuni. Printre ei, se află şi şefa de promoţie care, împreună cu alţi colegi, s-a adresat instanţei. 

”Eu acum trebuia sa mă duc să mă înscriu la facultate. Acum îmi începeam viaţa.”, a povestit Alexandra, care este şefa de promoţie a anului 2020 la liceul Tehnologic Vasile Cocea din Moldoviţa. Tânăra a terminat clasa a XII-a cu media zece şi a obţinut note foarte bune şi la Bacalaureat.

”La Română, nota 8,80, la Matematică 9,80 şi la Geografie 9,80. La competenţe digitale nota zece, 100 de puncte, şi media am avut 9,46.”, a declarat Alexandra Bîndiu, elevă.

Dar, la zece zile după afişarea notelor, eleva a aflat de pe Internet că nu o să primească diplomă de bacalaureat şi nici nu mai poate susţine examenul prea curând.

Nu, nu e glumă! 17 absolvenți au fost eliminați de la BAC pentru fraudă, la zece zile de la afișarea rezultatelor. Melisa, revoltată: ”Nu mi s-a comunicat nimic oficial, am aflat de pe Facebook!”

”Scria că următorii elevi de la Licelul Tehnologic Vasile Cocea sunt sancţionaţi pentru fraudă şi nu mai pot participa la două sesiuni de Bacalureat.”, a mărturisit tânăra care voia să urmează facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, dar planurile i-au fost date peste cap.

”Chiar mi-am început înscrierea online. Doar trebuia să încarc diploma de la bac, atât, restul tot am completat. Şi acum mă sună cei de la universitate, vă rog sa terminaţi procesul. Am spus că nu pot.”, a mai povestit Alexandra.

Alţi 16 elevi, din trei săli de examen, sunt în aceeaşi situaţie.

Încep înscrierile pentru a doua sesiune a Bacalaureatului. Calendar BAC, probe și reguli pentru elevi

”Pur şi simplu mi-au tăiat aripile. Eu voiam să dau la Litere, la Suceava. Mi se pare ceva foarte nedrept, pentru că eu eram eleva bună.”, a declarat și Diana Maria Turcu.

S-a ajuns aici după ce, la Ministerul Educaţiei, a ajuns o sesizare privind o posibilă fraudare a examenului de Bacalaureat la liceul din Moldoviţa. Astfel, a fost stabilită o comisie de verificare care a ridicat şi vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din clase.

Cum explică situația inspector șef ISJ Suceava

”Au copiat unii de la alţii, şi-au dat hârtii între ei, au schimbat ciorne etc. Organele de cercetare penală o să constate exact vinovăţia fiecăruia în parte.”, a declarat Grigore Bocanci, inspector șef ISJ Suceava.

Decizia Inspectoratului Judeţean Suceava este definitivă şi poate fi revizuită doar de instanţă, ceea ce înseamnă că cei 17 elevi pierd acum dreptul de a merge la o facultate. Unii elevi şi-au angajat un avocat, iar cazul a ajuns deja pe masa procurorilor.

Recomandari