Crește vârsta de pensionare pentru profesori. Femeile se pot pensiona la 65 de ani, opțional

Vârsta de pensionare pentru personalul feminin din învățământ crește până la 65 de ani. Concret, profesoarele care vor să rămână în activitate după împlinirea vârstei de pensionare o pot face, întrucât Guversul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens.

Vârsta de pensionare crește pentru profesoare

"Un alt proiect de act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern este o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei în vederea armonizării acestei legi cu Codul muncii şi pentru implementarea unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituţiile de învăţământ. A fost o lacună a legislaţiei trecute în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opţional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, de la 63 la 65 de ani, aşa cum este permis în Codul muncii şi pentru celelalte categorii de profesii”, a transmis Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Citește și: Un pensionar "de rând" are, în medie, 1.000 de lei. Ce profesie trebuie să ai ca să primești aproape 20.000 de lei pe lună, la pensie

El a adăugat că în legislaţie exista o excepţie în acest sens, iar CCR a decis că este neconstituţională, notează digi24.ro. Prin urmare, Guvernul a adoptat această OUG pentru a transpune concluziile Curţii Constituţionale şi pentru armonizarea Legii educaţiei cu prevederile din Codul muncii, a explicat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Ultimele știri