Antena Căutare

Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Inaltarea Domnului, la 40 de zile dupa Inviere

Crestinii ortodocsi si cei greco-catolici sarbatoresc joi Inaltarea Domnului, care este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului romanesc, ce va fi sarbatorita prin slujbe de pomenire, oficiate dupa Sfanta Liturghie, si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului romanesc.

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu "Hristos S-a inaltat!" si "Adevarat S-a inaltat!".

Hristos s-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. "Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor" (F.A. 1,9).

Zi a Eroilor

Potrivit Patriarhiei Romane, la sarbatoarea Inaltarii Domnului, in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Totodata, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala a poporului roman.

Foto: crestinortodox.ro

Sorin Ovidiu Vintu, urmarit penal in dosarul FNI... Meteorologii au emis un Cod Portocaliu de ploi si vijelii: 12 ore de precipitatii torentiale...
Top 5 cele mai frumoase locuri din Europa în 2023. Ce să vizitezi anul acesta
Este perioada ideală pentru a-ți pune la punct planurile pentru următoarea vacanță. Noi...
Horoscopul zilei de 27 martie 2023. Gemenii sunt cu capul în nori. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 martie 2023 aduce schimbări în viețile celor mai mulți antivi din...
Parteneri
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x