Antena Căutare

Criză fără precedent în România din cauza exploziei de cazuri de coronavirus. Spitalele din țară, pline, iar medicii, epuizați: ”Numărul bolnavilor este în creştere” 

Criză fără precedent: cu 420 de cazuri noi şi astăzi, România se îndreaptă spre cele mai sumbre scenarii. La cele mai mari două spitale din Bucureşti nu mai sunt locuri libere în secţiile de terapie intensivă, iar în ţară pacienţii sunt mutaţi dintr-un judeţ în altul.

Pentru Observator, un medic ATI trage un semnal de alarmă teribil: în curând vor fi nevoiţi să aleagă, ca în Italia, pe cine salvează şi pe cine lasă să moară. Tratamentul pentru un sistem de sănătate virusat vine de la oameni, spun oficialii. Trebuie să respectăm regulile ca să nu ajungem în spital.

”Frica mea cea mai mare este că daca vor veni tineri atunci noi nu vom mai avea pe ce ventilatoare să-i punem. Adică nu vreau să fiu cinică numai că dacă ai unul de 86 de ani, care are AVC, care este paraplegic, afazic, nu se mişcă de ani de zile şi îţi apare un om de 30, 40 de ani, tu ce faci în momentul ăla?”, spune Laura Zarafin, medic ATI Spitalul Colentina.

Ultimă oră! Explozie de cazuri noi de coronavirus în România. A doua zi consecutivă cu peste 400 de îmbolnăviri

E mesajul disperat al unui medic care lucrează de 25 de ani în terapie Internsivă. Statistica din păcate îi confirmă temerile. GRAFICĂ Capitala are 82 de paturi de anestezie şi terapie intensivă în spitale de boli infecţioase din Capitală şi în unităţi suport COVID-19. În două dintre ele nu mai e niciun loc liber. Şi celelalte sunt aglomerate. Doctorii spun că NU a fost aşa nici în starea de urgenţă.

”Sunt cei mai vârstnici, cei cu comorbidităţi, cei cu probleme imunologice dar nu trebuie să uităm că există şi pacienţi tineri. Am avut şi spitalizări de câte o lună. Nici vorbă de acele gripe uşoare.”, a declarat Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş.

În ultimele zile, au fost transferaţi în Capitală, pacienţi cu coronavirus din toate judeţele din zonă pentru că secţiile de acolo nu mai făceau faţă.

Ultimă oră! Nelu Tătaru a făcut anunțul oficial despre starea de urgență. Dacă numărul de cazuri crește, se va lua o decizie drastică

”Am anunţat centrul operativ că transferurile către ATI în Institutul Marius Nasta nu sunt în acest moment posibile. Mai e un loc liber care însă poate să fie ocupat în orice moment pentru că sunt pacienţi cu forme severe şi în sectie.”, a mai spus Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta.

La Braşov, terapia intensivă e plină cu pacienţi în stare gravă şi critică, aşa că medicii au început să tranfere bolnavi în judeţele vecine, Covasna şi Harghita. În Argeş, situaţia e mult mai dramatcă. Cea mai mare secție de ATI din judeţ îşi închide uşile. Cadrele medicale sunt epuizate şi nu mai pot lucra. Toţi pacienţii sunt transferaţi.

Situaţia e critică şi în cele două spitale COVID din Buzău. Nu mai există niciun loc liber la ATI.

”Numărul pacienţilor care se pozitivează zilnic este în creştere şi nu ştim unde să îi ducem mai ales că şi Bucureştiul e aproape plin şi refuză transferul pacienţilor pozitivaţi.”, a declarat și Claudiu Damian, manager al Spitalului Județean Buzău.

Toate calculele, date peste cap! Când ar fi apărut, de fapt, COVID-19 în România?! Ce crede minstrul Sănătății despre noua ipoteză

În Prahova a fost dusă o unitatea mobilă de terapie intensivă după ce în judeţ au apărut mai multe focare la două centre de dializă. Problema e că nu sunt medici care să lucreze.

”E un număr mare consecinţa nerespectării regulilor, consecinţa unor campanii criminale da' induce în capul oamenilor că nu ar exista această boală şi o inventează cineva din motive oculte. Lumea nu o mai crede.”, a precizat și Bogdan Nica, director DSP Prahova.

Trei pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic au fost transferaţi cu elicopterul azi din Târgovişte la Galaţi şi Medgidia pentru că nu mai erau paturi libere. Într-o criză fără precendent, Ministrul Sănătăţii face apel la români.

Ludovic Orban, despre noul an școlar: ”Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație”

”Avem un număr scăzut de locuri în terapiile intensive din Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări: putem gestiona acest număr de cazuri dar recomandarea rămâne aceeaşi: haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică.”, a explicat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Căldură sufocantă în România, în următoarele zile. Care sunt zonele în care se vor resimți 40 de grade Celsius la umbră... Codul portocaliu de inundaţii, prelungit pentru Prut până luni noapte. Cod portocaliu, şi pentru râuri din Transilvania ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x