Antena Căutare

UPDATE! Traian Basescu, la sedinta CSM: Judecatorii si procurorii nu sunt independenti numai daca nu vor ei

Traian Basescu a ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde urmeaza sa fie prezentat raportul de activitate din 2012 al institutiei si apoi sa fie aleasa noua conducere

UPDATE 12.30 Presedintele a declarat la sedinta CSM ca "Nu-i usor sa tii justitia ferita de influenta politica. Tu insuti platesti uneori atitudinea de a nu lasa oamenii politici sa influenteze justitia (...). Romania nu are nici o sansa sa mearga inainte, sa fie o tara in care cetatenii sa fie multumiti, daca justitia nu va fi neinfluentata politic, o justitie care sa aiba stapani doar legea si Constitutia tarii, iar fiecare magistrat sa fie convins ca el este independent. Nu am intalnit inca situatii in care un magistrat, fie judecator sau procuror, care si-a manifestat independenta sa suporte consecinte. In schimb, am vazut situatii de magistrati care fara sa le ceara nimeni au fost predispusi sa aplece urechea la influenta politica. Asta tine de fiecare magistrat. (...) Daca nu este independent, este numai datorita vointei lui".

"Astazi, judecatorii si procurorii nu sunt independenti numai daca nu vor ei. Ei nu pot sa vrea din motive de coruptie sau structurale. Cei cu motive structurale ar trebui adusi pe drumul ca sunt independenti din punct de vedere politic", a mai precizat presedintele.

Sedinta CSM va fi prezidata de seful statului, iar prezenti sunt membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Daniel Morar si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. Procurorul Oana Andrea Schmidt-Haineala si judecatorul Mircea Aron si-au depus candidaturile pentru sefia CSM.

Pana acum, CSM a fost condus de judecatoarea Alina Ghica si procuroarea Oana Schmidt Haineala, ca vicepresedinte. Potrivit unor surse din magistratura, anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.

Sursa: Antena 3

Cine este Dana Ionica, vaduva lui Sergiu Nicolaescu... Candidatii pentru recuperarea crucii de Boboteaza din apele Dunarii trebuie sa vina cu EKG-ul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x