Antena Căutare

Cum funcționează pensionarea în alte țări. Trei diferențe surprinzătoare

Legislația pensiilor este și a fost întotdeauna o problemă de interes pentru toți românii. Desigur, acest lucru este de așteptat într-o țară cu peste șapte milioane de pensionari. Din nefericire, sistemul românesc pe pensii este foarte departe de perfecțiune, iar desele schimbări și modificări ale legislației nu par să ajute nici ele. 

Cum funcționează pensionarea în alte țări. Trei diferențe surprinzătoare
| Shutterstock

Legislația pensiilor este și a fost întotdeauna o problemă de interes pentru toți românii. Desigur, acest lucru este de așteptat într-o țară cu peste șapte milioane de pensionari. Din nefericire, sistemul românesc pe pensii este foarte departe de perfecțiune, iar desele schimbări și modificări ale legislației nu par să ajute nici ele.

Tocmai de aceea, poate fi o idee bună să privim puțin și către exterior, pentru a analiza și abordarea altor țări asupra acestei probleme atât de importante. Felul în care diferitele state ale lumii tratează pensionarea cetățenilor lor poate fi foarte diferit de felul în care o face România. Desigur, nicio abordare nu este perfectă, în fiecare sistem de pensii din lume existând avantaje și dezavantaje pentru cei care se retrag din activitate.

Iată câteva diferențe care te vor surprinde:

Vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare stabilită pentru populație joacă un rol foarte important în modul de funcționare al unui sistem de pensii. Dacă vârsta stabilită este prea mică, povara financiară asupra populației active poate fi prea mare, dar cu o vârstă de pensionare prea mare, presiunea cade asupra populației vârstnice. În România, varsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, deși aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori. Însă vârsta de pensionare poate să difere foarte mult de la țară la țară.

Astfel, în Emiratele Arabe Unite, țara cu cea mai redusă vârstă de pensionare, cetățenii acestui stat se pot retrage din activitate la doar 49 de ani, deși acest lucru nu este permis și pentru expați, care se pot pensiona doar după 60 de ani. La polul opus, se află Norvegia, cu o vârstă de pensionare fixată la 67 de ani, care a rămas neschimbată încă din anii ‘70; cu toate acestea, țara oferă posibilitatea pensionării mai devreme, la vârsta de 62 de ani, pentru cei cu pensii private. Cei care primesc pensii de la stat trebuie să respecte limita de 67 de ani.

Cuantumul pensiilor

Sumele pe care le primesc pensionarii din diferite țări pot fi influențate de foarte multe aspecte cum ar fi legislația internă, nivelul contribuțiilor, numărul de ani lucrați și multe altele. De asemenea, pot exista mari diferențe între pensiile de stat și cele private. Tocmai de aceea, ca să ne putem face o idee mai clară, trebuie să raportăm pensia la venitul anterior al contribuitorului. În România, pensionarii primesc, în medie, 52% din veniturile realizate anterior retragerii din activitate.

Din acest punct de vedere, țara cea mai generoasă cu pensionarii săi este Croația, care le oferă acestora 129% din veniturile realizate anterior. Astfel, aceștia se bucură de o pensie cu o aproape o treime mai mare decât salariul anterior. La polul opus, se află Africa de Sud, care le acordă pensionarilor săi doar 17% din veniturile realizate anterior. Pe continentul european, Mare Britanie se alătură și ea țărilor mai puțin generoase cu pensionarii lor, oferindu-le acestora doar 29% din veniturile realizate.

Sistemul de pensii

Felul în care operează sistemul de pensii dintr-o țară sau alta poate avea un impact profund asupra calității vieții pensionarilor, motiv pentru care toate sistemele de pensii din lume sunt monitorizate atent și primesc un scor al calității, bazat pe un număr de peste 40 de indicatori. Conform Business Tech, acești 40 de indicatori sunt grupați sub trei indici principali și anume: adecvarea sistemului de pensii (beneficiile oferite pensionarilor), sustenabilitatea acestuia și integritatea sa (felul în care este administrat).

Din acest punct de vedere, Danemarca se situează pe prima poziției cu un scor total de 81.7%, având un sistem de pensii viabil pe termen lung și robust, oferind numeroase beneficii pentru pensionari. În opoziție se află sistemul de pensii din India, cu un scor total de doar 40.3%, lucru care atestă atât probleme cu care se confruntă sistemul, cât și viabilitatea sa pe termen lung.

Dreptate pentru copilul din Cugir, bătut în plină stradă de o fată și alți copii. Sute de oameni au semnat deja o petiți... „Game of Thrones” şi „The Marvelous Mrs. Maisel”, cele mai multe nominalizări la Primetime Emmy 2019...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x