Antena Căutare

Cum găsești un loc de muncă ok atunci când nu ai experiență

Abia intrat la facultate sau proaspăt absolvent de studii superioare în căutarea unui loc de muncă în domeniul de referință, cam așa arată profilul tânărului care nu are experiență, nu a mai lucrat niciodată, dar își dorește să obțină un job bine plătit și interesant din punct de vedere al dezvoltării profesionale de la zero.

Abia intrat la facultate sau proaspăt absolvent de studii superioare în căutarea unui loc de muncă în domeniul de referință, cam așa arată profilul tânărului care nu are experiență, nu a mai lucrat niciodată, dar își dorește să obțină un job bine plătit și interesant din punct de vedere al dezvoltării profesionale de la zero.

Piața locurilor de muncă din România este deschisă tinerilor, mai ales că există deficit de personal în aproape toate domeniile. Doar că cei fără experiență vor fi plătiți la început pe măsura pregătirii loc, urmând ca odată formați în interiorul companiei, lucrurile să se schimbe în bine. Cel puțin la modul ideal, există joburi și pentru cei aflați la început de drum și care pornesc în drumul lor spre o carieră de succes.

Iată câteva secrete prin care îti poți găsi un loc de muncă fără să ai experiență:

Fă-ți un CV corect și convingător

Acordă o mare atenție felului în care îți structurezi și editezi CV-ul. Este obligatoriu ca prin intermediul lui să fie evidențiate calitățile și competențele tale cele mai importante, dar și ce cunoștințe ai. Poți trece în el toate activitățile practice în care te-ai implicat de-a lungul vremii în școală, pentru că vor fi relevante pentru angajatori atunci când va selecta CV-urile.

Alege internship-uri cu posibilitate de angajare

În funcție de domeniul în care vrei să lucrezi poți începe în a te orienta spre internshipuri și programe puse la dispoziție de marile companii și care oferă posibilitate de angajare ulterior. Desigur, angajatorii vor profesioniști, oameni specializați, dar se caută și fără experiență în București și în marile orașe din țară. Cel mai râvnit domeniul este IT, iar motivul sunt salariile peste media din România. Un junior în IT, aflat la început de drum, poate câștiga cam cât un senior în alte domenii.

Fă-ți o listă cu firmele de interes și mergi direct la sediul lor

Dacă te limitezi la a lua un ziar sau a accesa câteva site-uri de job-uri, atunci va fi greu să găsești. Întreabă în stânga și în dreapta și fă-ți o listă cu câteva firme din domeniul tău de interes. Caută pe internet sediul și o persoană de contact la recrutări și mergi direct acolo pentru a lăsa un CV sau chiar pentru a purta o discuție în care să spui cine ești și de ce i-ai ales. Mulți pun preț pe oamenii care vin înspre companie și mai puțin pe cei pe care îi recrutează prin procese greoaie, mai ales în ceea ce privește un tânăr la început de carieră.

Caută zilnic și mergi la interviuri

Caută, aplică, stabilește și mergi la interviuri. Este important să ai o continuitate în căutări, căci joburi apar de la o zi la alta. Depune CV-ul, iar dacă te sună, indiferent de orice, prezintă-te. Vei lega relații noi și vei cunoaște alți oameni.

Pregătește-te intens pentru intâlnirea cu angajatorul

Dacă ai obținut interviul și urmează să mergi la o întânire, primul lucru pe care e obligatoriu să-l faci este să te documentezi. Află cât mai multe lucruri despre comanie, despre persoana cu care vei sta de vorbă, ce departamente există și puțin din istoricul firmei, dacă este cazul. Vei putea în acest mod să captezi atenția, să arăți interes pentru postul pentru care se caută om și pe lângă acestea te va ajuta să fii stăpân pe tine.

Atât joburile, cât și lista companiilor și documentarea sunt doar la un click distanță, tot ce trebuie să faci este să acorzi timp și interes și nu va dura mult până îți vei găsi jobul dorit.

Zile libere 2019: Vești proaste pentru bugetari! Când ar putea fi următoarea minivacanță... Rugăciunea celor "3 Marți", ajutorul celor cu inima frântă. Se spune că Sfânta Rita din Cascia face ca imposib...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x