Cum se vor desfășura cursurile după vacanța de Paște. Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis au stabilit scenariile

Președintele Klaus Iohannis și Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au stabilit cum vor funcționa școlile după vacanța de primăvară.

Preşedintele Iohannis a discutat cu ministrul Sorin Cîmpeanu despre reluarea cursurilor după actuala vacanţă, cu aplicarea aceloraşi scenarii pe baza cărora s-a desfăşurat activitatea didactică în acest semestru

Profimedia&Shutterstock&Hepta

Klaus Iohannis și Sorin Cîmpeanu au avut o întâlnire la Cotoceni în care au discutat, printre altele, despre finalizarea anului școlar 2021. Cei doi oficiali au decis ca școlile să funcționeze după vacanță potrivit scenariilor deja cunoscute.

„În acest context, au fost evaluate demersurile realizate pentru asigurarea măsurilor de protecţie sanitară la nivelul unităţilor şcolare. În ceea ce priveşte reluarea cursurilor după actuala vacanţă, se vor aplica aceleaşi scenarii pe baza cărora s-a desfăşurat activitatea didactică în acest semestru. Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde direct de evoluţia epidemiologică. Imunizarea într-un număr cât mai mare a personalului din sistemul de învăţământ va permite desfăşurarea în siguranţă a cursurilor, atât cadrele didactice, cât şi elevii fiind, astfel, protejaţi împotriva infectării cu SARS-CoV-2”, se arată într-un un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

După vacanța de Paște vor fi aplicate aceleaşi scenarii pe baza cărora s-a desfăşurat activitatea didactică în acest semestru până acum.

Citește și: Florin Cîțu anunță propunerile pentru Paștele din 2021. Până la ce oră se va putea circula, când se vor închide magazinele

Care sunt cele trei scenarii pentru participarea la cursuri

Scenariile care se pun în aplicare se bazează pe incidența localității în care se află școlile

În primul scenariu, unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori toți preșcolarii și elevii participă la cursuri fizic, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Citește și: Elevii au intrat în vacanța de Paște. Cât va dura pauza de la cursuri până la urmă, după mai multe modificări

Scenariul 2 esta valabil pentru localitățile unde incidența de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori. În cadrul scenariului 2 participă zilnic la cursurile cu prezența fizică în unitățile de învățământ preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

Scenariul 3 este valabil pentru localitățile cu incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de Covid-19 de peste 3 la mia de locuitori. În cadrul acestui scenariu sunt valabile următoarele:

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;

b) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

c) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Cum s-a modificat structura anului școlar 2020-2021

Structura anului școlar a suferit modificări. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, iar evaluările de la clasele primare au fost reprogramate pentru finalul lunii mai.

Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională nu au suferit modificări.

„Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competențe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educației. Se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare.

Citește și: Raed Arafat, despre Paștele din 2021. Ce se întâmplă în România, în perioada sărbătorilor pascale

Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. Este vorba de clasa pregătitoare, clasele I-VII, și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie, cum era planificat.

Citește și: Calendar Evaluarea Națională 2021. Cum se desfășoară examenul pentru absolvenții de gimnaziu

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai”, sunt câteva dintre precizările ministrului Sorin Cîmpeanu, ca urmare a modificării structurii anului școlar.

Ultimele știri