Antena Căutare

Cum te ferești de o furtună cu viteze de 100 de kilometri pe oră?! Specialiştii îţi explică pas cu pas cum trebuie să procedezi şi ce NU ai voie să faci într-o astfel de situaţie

Anual, între 20 şi 100 de persoane sunt afectate de furtună şi de fulgere, în timp ce alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.

Anual, între 20 şi 100 de persoane sunt afectate de furtună şi de fulgere, în timp ce alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.

Cum te ferești de furtună. Ce să NU faceți în funcție de unde vă aflați:

CITEŞTE ŞI: ATENŢIE MARE! Meteorologii au anunţat județele care vor fi lovite de furtună devastatoare în următoarele ore

A. În spațiile deschise:

Articolul continuă după reclamă

A) dacă sunteți pieton:
Nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
Evitați apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice);
Nu atingeți pereţii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
Nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred);

B) dacă sunteți în mașină:
Trageți pe dreapta, într-un loc ferit;
Dacă aveți timp, parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

B. În locuințe:

Închideți toate geamurile și ușile;
Deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul, chiar dacă nu funcționează în acel moment.

Cum te ferești de furtună. Alte sfaturi utile:

Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.

Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar trei metri între o persoană și alta. Astfel, se reduce șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentru că vă creșteți riscul de a fi lovit. Curentul va fi condus prin acest obiect și apoi prin corpul dumneavoastră. Este valabil și dacă aveți în spate un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu v-ați gândi, dar care vă expune.

Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Aveți grijă să nu stați în apă sau să nu aveți apă care să ajungă la dumneavoastră. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomandă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât cauciucul e un foarte prost conductor de curent.

Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil (valabil și dacă sunteți în câmp). Evitați contactul cu piese metalice (cum ar fi robinete) și altele.

Sursă: agrointel.ro

Cursurile au fost suspendate, iar elevii rămân acasă! Mai multe școli au fost închise din cauza furtunilor... ATENŢIE MARE! Alertă în România! Meteorologii au făcut anunţul în urmă cu puţin timp. COD PORTOCALIU de FURTUNĂ! Când în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x