Antena Căutare

Cutremur resimțit în România. Ce magnitudine a avut și unde a avut loc

Luni seară a avut loc un cutremur care a zguduit cel puțin trei țări. Acesta s-a produs pe data de 9 octombrie 2023 la granița dintre Slovacia și Polonia, dar s-a resimțit și în România destul de puternic.

Instrumentul de măsurare a seismelor Galerie
Cutremurul din Europa care s-a resimțit și în România | Shutterstock

După cutremurele de sâmbătă din Afganistan unde și-au pierdut viața peste 2400 de oameni și 2000 de oameni au fost răniți, un nou cutremur a avut loc săptămâna aceasta la granița dintre Polonia și Slovacia. Acesta a avut loc în seara de 9 octombrie la ora 21:23:08 a țării noastre.

Cutremur în Europa resimțit și în România

România a fost și ea zguduită de cutremurul care a avut loc la granița dintre cele două țări. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), magnitudinea seismului a fost de 5,5 grade pe scara Richter la o adâncime de 10 de kilometri.

Citește și: Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 în Maroc. Imagini sfâșietoare cu oamenii care se îmbulzesc ca să își salveze viața

Puterea seismului a făcut ca pământul celor trei țări să se miște preț de câteva secunde provocând astfel panică în rândul locuitorilor. Conform unei declarații făcute pe site-ul celor de la INCDFP oamenii au simțit „cum se miscă apartamentul”.

Deși acesta a fost sesizat de locuitori din Satu Mare, Baia Mare, Cluj și Oradea, seismul a avut loc în apropierea orașelor Presov (la 33 km NE), Kosice (la 57 km NE), Uzhgorod (la 80 km NV), Nowy Sacz (la 82 km SE) și Poprad (la 96 km E). Conform declarațiilor făcute pe site-ul Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP), locuitorii din nord-vestul României susțin că au resimțit destul de bine cutremurul.

Citește și: Ce a apărut pe cer în Maroc, fix înainte de cutremurul devastator | VIDEO. Localnicii cred acum că a fost un semn premonitoriu

În România au mai avut loc încă două seisme în aceeași zi

Potrivit Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului, tot pe data de 9 octombrie 2023 au mai avut loc două cutremure în zona Vrancei și a Buzăului.

Primul seism s-a produs dimineața la ora 10:01:34 în zona Vrancei și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter și o adâncime de 121,6 km. Acesta s-a localizat în apropierea orașelor: Focșani (la 57 km V), Sfântu-Gheorghe (la 57 km SE), Buzău (la 62 km NV), Brașov (la 65 km E) și Ploiești (la 83 km NE).

Cel de al doilea seism a fost fost resimțit în aceeași zi, la ora 18:38:41 conform INCDFP și a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter și o adâncime de 121,1 km. Acesta a fost localizat în apropierea orașelor Buzău (la 49 km NV), Focșani (la 58 km V), Sfântu-Gheorghe (la 66 km SE), Brașov (la 69 km E) și Ploiești (la 72 km NE).

Citește și: Au avut loc patru cutremure în România. Ce magnitudine au avut seismele și unde s-au resimțit cel mai puternic

De la începutul lunii Octombrie au avut loc alte 7 cutremure în România

Cutremurul puternic de la granița Poloniei și Slovaciei și cele două mici din România nu sunt singurele care lovesc țara noastră în ultimul timp.

Încă de la începutul săptămânii trecute România a fost lovită de alte șapte seisme potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Conform informațiilor, în data de 5 octombrie au avut loc trei cutremure în zona Vrancei, fiind la o distanță de câteva minute.

Ultimul s-a petrecut în jurul orei 17:32 în zona Banatului și a fost a înregistrat magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter.

În data de 4 octombrie a fost înregistrat un seism cu o putere de 2,4 grade în zona Dobrogei, iar în data de 2 octombrie a fost înregistrat un altul în zona Vrancei cu o valoare de 2,7 grade pe scara Richter.

Citește și: De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții. Cum explică specialiștii faptul că dimineața seismele sunt rare

Primul cutremul din luna octombrie a fost resimțit tot în zona Vrancei, având o putere de doar 2,1 grade pe scara Richter.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Când se dă ora de iarnă și cum ne afectează această schimbare sănătatea. Soluții pentru astenie... O bătrână din Alba trăiește cu mai puțin de 20 de lei pe lună. Cum reușește să supraviețuiască femeia care este văduvă d...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x