Antena Căutare

De ce sunt mai frecvente cutremurele pe timpul nopții. Cum explică specialiștii faptul că dimineața seismele sunt rare

Cutremurele sunt mult mai frecvente în timpul nopții. Iată de ce majoritatea seismelor au loc noaptea.

Cutremurele sunt mult mai frecvente în timpul nopții. Iată de ce majoritatea seismelor au loc noaptea. | Profimediaimages.ro

Cercetările arată că 48% dintre cutremure au loc noaptea, 48% în timpul zilei, 4% în amurg. Pe întregul glob, anual au loc 20.000 de cutremure. Câteva dintre ele au loc și în România, însă intensitățile sunt reduse.

Cum se produce un cutremur

„Stratul exterior al Pământului nu este un singur înveliș exterior ca o coajă de măr. Este în mai multe bucăți; sunt plăcile tectonice care se pot mișca pe cealaltă suprafață a pământului. Plăcile rămân lipite de cele mai multe ori din cauza frecării dintre ele.

Dar, în timp, acea forță se acumulează și apoi vor aluneca brusc una spre alta. Acea alunecare zguduită este un cutremur. Acesta este ceea ce creează undele seismice care mișcă solul.”, spune crioseismologul Celeste Ladedz.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cum explică Raed Arafat de ce nu a trimis sistemul Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur

De ce majoritatea cutremurelor se produc noaptea

Luna este responsabilă pentru măturarea mareelor din jurul Pământului. Așadar, pare rezonabil să credem că luna sau soarele ar putea fi cel puțin o influență în „mareele Pământului”. Astrele ar putea acționa ca un declanșator pentru cutremure.

Dar de ce majoritatea cutremurelor se petrec noaptea? Iată ce arată datele colectate de cercetători.

Mai multe lucrări recente au găsit o corelație între mareele Pământului și unele tipuri de cutremure.

Citește și: Primele trei lucruri pe care trebuie să le faci în caz de cutremur. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Una dintre cercetări concluzionează că în perioadele de maree mai înaltă, cum ar fi în perioadele de lună plină sau nouă, cutremurele sunt mai probabile pe faliile de împingere de mică adâncime din apropierea marginilor continentelor și în zonele de subducție (subacvatice).

Eclipsele de lună sau de soare influențează și ele, dar nu provoacă efecte de maree speciale sau diferite față de luna plină și luna nouă.

Cutremurul din dimineața zilei de 3 noiembrie 2022 nu va avea replică, spune șeful INFP

În dimineața zilei de 3 noiembrie 2022, a avut loc un cutremur care s-a resimțit în mai multe orașe din România.

”Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri, magnitudinea revizuită este de 5,4 Richter, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade Mercali, iar la București a fost între 4 și 5 grade.

Nu a produs pagube, iar el se simte diferit în funcție de cum ne situăm față de epicentru sau locația unde s-a produs cutremurul.

Citește și: Cutremur de 5,4 grade în România. Seismul de joi s-a simțit puternic în București. Apeluri la 112 nu au fost înregistrate

Cutremurul nu trebuie să ne îngrijoreze. De obicei, în zona Vrancea, o dată la 2-3 ani, se produc cutremure de magnitudini între 5 și 6 grade.

Sunt normale din punct de vedere al geologiei zonei Vrancea, nu produc replici”, a declarat la Antena 3 CNN șeful INFP, Constantin Ionescu.

O mai ții minte pe Alexandra Bodi de pe Tiktok? Trăia într-o casă fără condiții, care acum e istorie. Cum arată noua loc... Test de inteligență în 7 secunde! Privește poza și descoperă ce urs este diferit! Iată răspunsul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x