- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cartierul Apărătorii Patriei, poreclit Dallas, în urmă cu cinci-șase ani, a fost separat de malul Bahluiului de un zid de doi metri înălțime și 400 lungime. Oamenii spun că se simt izolați, însă autoritățile susțin că este un baraj contra inundațiilor
“Zidul plângerii” sau “Zidul Berlinului”, așa este construcția numită de comunitate. Pentru a scurta drumul sau pentru a evita să se murdărească de noroi, oamenii merg direct pe zid.
Zidul este pictat de o echipă de artiști. Culoarea și mesajele scrise i-au făcut și pe ceilalți locuitori din Iași să privească altfel zona. Pe zid mai scrie și “Iată-ne! Iartă-ne! Artă-ne!”, ca un îndemn pentru toți cei din afara cartierului să-i privească pe cei din Dallas ca pe niște oameni.
Primăria Iași promite o serie de proiecte, planul include și o secție de poliție, pentru că în cartier se întâmplă și multe infracțiuni. Din această cauză, primarul Mihai Chirica numește plastic zona: “Brooklyn înainte să devină Brooklyn din New York”.
Cine și de ce a ridicat zidul?
Autoritățile spun că zidul e de protecție împotriva viiturii, însă un bărbat care locuiește de 20 de ani în Dallas zice că nu a văzut o schimbare majoră de când a apărut construcția.
“Ne-au zidit aicea ca la Berlin, ce înseamnă asta?”, spune bărbatul, care și-a crescut cei doi copii pe acest maidan.
Suntem ciuma Iașiului! Așa spune majoritatea! Ciuma Iașiului! Ne-am săturat să fim discriminați!”, spune și Ana Ropotă, o locuitoare a cartierului
“Nora mea când au luat-o durerile nașterii am așteptat ambulanța o oră și 20 de minute, am chemat taxiul, am trecut peste dig eu și până la spital îi ieșise capul la copil deja. Atâta durează să vină o salvare aici, e noroi, zic că suntem țigani, suntem discriminați în ultimul hal. Noi nu avem drepturi legale ca cei de după pod”, își amintește femeia.
“Zidul dinspre malul Bahluiului este o lucrare hidrotehnică făcută de Apele Române ca zonă de protecție împotriva inundațiilor", explică primarul.
Elena Motaș, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa explică că: “A fost un șoc pentru mulți dintre noi, mai ales romi. Din câte am înțeles, intenția autorităților a fost să asigure o protecție pentru locuitorii de acolo, deși când a apărut noi l-am asemuit ca un fel de zid ca la lagărele de concentrare, cu culoarea aceea cenușie, zidul care izolează comunitatea de oraș. O tendință de ghetoizare.”
Copiii merg pe zid la școală
Comunitatea are sute de copii care merg la școală în cartierele Dacia sau Mircea cel Bătrân. Și merg la școală pe ziduri.
“Îți murdărești papucii și trebuie să cheltui bani pe două-trei perechi de papuci ca să-i schimbi”, spune un alt băiat.
Copiii traversează râul pe punți, cei mari merg direct pe zid. Aliniați ca niște soldați, pe baraj, văd cel mai bine hăul dintre cele două cartiere: blocurile pe de-o parte, încălzite, cu apă curentă și cartierul lor cu ulițe ca la țară, din care fumegă hornuri.
Românii, în 2020: Hiperselectivi în decizii, independenţi emoţional, mai toleranţi şi mai preocupaţi de mediu... S-a furat pensia! Un poștaș a ajuns la pensionari cu geanta goală: "Ce să-ți mai dau, mamaie, mi-au luat toți banii...