Noi modificări în Parlament la legea dării în plată. Senatorii din comisia de buget şi finanţe au decis că ea nu se va aplica celor care au luat credite prin programul Prima Casă, așa cum fusese vehiculat.
În schimb, au fost aprobate mai multe amendamente care favorizează debitorii, stabilindu-se clar care sunt situaţiile de impreviziune, informează Adevărul.Pentru a se aplica, modificările trebuie votate săptămâna viitoare în plenul Senatului, pentru ca apoi să fie transmis spre dezbatere şi Camerei Deputaţilor. Ele trebuie, de asemenea, promulgate de preşedinte.
Legea spune că judecătorul este cel care stabileşte dacă o persoană îndeplineşte condiţiile pentru a da casa băncii care a creditat-o. Senatorii consideră că procedura legală s-ar simplifica dacă legea ar stabili mai clar criteriile.
Locuințe cumpărate prin Prima Casă. Când și cum se aplică legea dării în plată
Potrivit schimbărilor propuse, se va aplica darea în plată dacă locuinţa s-a depreciat cu mai mult de jumătate față de momentul când a fost luat împrumutul, în cazul în care valuta creditului s-a apreciat cu mai mult de 20% față de leu şi dacă gradul de îndatorare a crescut, iar debitorul a fost executat silit.
Bancherii consideră că, odată cu aceste modificări, oamenii vor accesa mult mai greu un credit. Senatorii au respins propunerea ca legea dării în plată să se aplice şi celor care şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă.
Legea dării în plată a fost promulgată acum doi ani. Până acum, peste 8.500 de români au apelat la această procedură.
Pensiile românilor nu se mai măresc! Banii în plus pentru pensionari rămân, momentan, doar pe hârtie... Salarii cel puțin duble pentru acești români, de anul viitor! Cine sunt norocoșii care vor încasa mai mulți bani...