Antena Căutare

Directorul Teatrului "Ion Creanga", regizorul Cornel Todea, a murit

Regizorul Cornel Todea a murit joi la varsta de 76 de ani. El era directorul Teatrului „Ion Creanga“, din 1991.

Cornel Todea s-a nascut pe 18 noiembrie 1935, la Cluj. A urmat, intre anii 1954 - 1959, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie "I. L. Caragiale", Facultatea de Teatru, specializarea Regie, Bucuresti, si era doctor in arte.

Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creanga" se numara: "Carabusii", dupa o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz; "Un lup, o capra si trei iezi", dupa Ion Creanga; "Alba ca Zapada si cei sapte pitici"; "Harap Alb", dupa Ion Creanga sau "Pinocchio" dupa Carlo Collodi (premiera pe 14 februarie 2003).

In perioada 1959 - 2007, Todea a fost profesor asociat la catedra de Regie Teatru din cadrul Universitatii Nationale de Teatru si Film, iar intre 2000 si 2008 a fost vicepresedinte executiv al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER). De asemenea, el a fost membru al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania si al Uniunii Cineastilor din Romania.

Cornel Todea a mai fost, incepand din 1988, director artistic al Galei Tanarului Actor HOP, organizata de UNITER.

In perioada comunista, el ar fi colaborat cu Securitatea. Verdictul a fost dat in noiembrie 2011, din partea CNSAS. Sub numele de cod "Cucu" si "Cornescu", Todea ar fi furnizat informatii despre mai multi oameni de televiziune.

In recursul inaintat Curtii de Apel Bucuresti, Cornei Todea a mentionat ca a fost un "colaborator silit" si ca a incercat sa nu faca rau nimanui.

Trupul neinsufletit al regizorului va fi depus sambata la Sala Rapsodia, a Teatrului "Ion Creanga", urmand sa fie inmormantat duminica la cimitirul Bellu din Capitala.

FOTO: Intact images

Animalele de la gradina zoologica din Neamt mor de sete din cauza secetei!... Sute de oameni protesteaza in fata Palatului Cotroceni! Ei cer demisia lui Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x