Problemele cu care se confruntă spitalul-leprozerie de la Tichilești, unicul de acest gen din țară, au ieșit la iveală pe Facebook, unde unul dintre angajați a distribuit o postare prin care cere ajutorul populației, pentru cei internați acolo, informează publicația locală tulceanoastra.ro.
Angajarul a făcut apel la bunăvoința oamenilor din zonă, motivând suma mică alocată de stat pentru hrănirea unui bolnav, doar 11 lei pe zi.
” Va scriu în speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine. Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra – Spitalul Tichilesti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem zece pacienți internați. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murați, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e bine-venit. Totul pentru zece persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, va așteptăm cu drag. Pentru orice informații suplimentare, răspund la mesaj privat oricând, și putem comunica și telefonic. Va mulțumesc anticipat! Dumnezeu să va dea spor și roade bogate! Scuze pentru postarea așa lungă. Rog administratorii, dacă este ceva în neregulă cu textul, să îmi scrie. Mulțumesc!!…Spitalul Leprozerie Tichilesti , oraș ISACCEA, Județul Tulcea, cod Poștal 825202 Această este adresa noastră”, scrie, într-o postare pe Facebook, unul dintre angajații spitalului-leprozerie de la Tichilesti.
Ultimii bolnavi de lepră din țara noastră, în spitalul devenit cămin de bătrăni, proiect realizat cu fonduri europene
Singura leprozerie din România este ascunsă între dealurile cu păduri de tei şi salcâm din Isaccea, la o distanţă de 1,5 km faţă de drumul european Tulcea-Isaccea-Măcin-Brăila-Galaţi. Pătrunderea leprei în ţara noastră s-a petrecut mult mai târziu decât în celelalte ţări europene, învecinate nouă, stă scris pe site-ul unităţii medicale, potrivit Adevărul. Primul document cert cu referire la existenţa acestei boli în ţara noastrã datează din anul 1816, când dr. Caracaş a semnalat prezenţa a două cazuri de lepră în Bucureşti. Se pare că bolnavii proveneau din Ungaria, furios bântuită de lepră între secolele al XI-lea şi al XVI-lea.
Spitalul Tichileşti nu mai este o leprozerie, în accepţiunea veche a termenului, adică un loc de izolare. Aici, pacienţii sunt îngrijiţi şi primesc tratament de specialitate. Începând cu anul 2005, în unul din vechile pavilioanele ale spitalului funcţionează cel mai modern cămin de bătrâni din judeţul Tulcea, proiect realizat cu fonduri europene de dr. Răsvan Vasiliu.
Caz șocant în Brașov! Copil din centrul de plasament, bătut cu biciul sub ochii polițiștilor... Decizie istorică în România! Curtea Constituțională susține, în mod oficial: Un cuplu de același sex e considerat famili...