Antena Căutare

Doar 4% dintre romani cred ca Guvernul Boc ar trebui sa mai conduca tara

Un sondaj Avangarde, realizat in perioada 18-30 septembrie, arata ca 45% dintre romani nu stiu cine ar trebui sa conduca Romania in perioada urmatoare, in timp ce 21% spun ca o alianta PSD-PNL ar trebui sa faca acest lucru, 15% spun ca un guvern de tehnocrati, 9% de altcineva si 4% de actuala coalitie.


61% dintre romani spun ca toti oamenii politici din ultimii 20 de ani sunt responsabili pentru starea actuala a economiei romanesti, in timp ce 18% spun ca Guvernul Boc, 12% spun ca presedintele Traian Basescu, 2% dau vina pe PSD si numai 1% pe PNL. La capitolul incredere in institutii, cel mai prost stau partidele, parlamentul si Guvernul. In partide, 96% dintre romani au incredere putina, foarte putina si deloc, in guvern 92% dintre romani au incredere putina, foarte putina si deloc, iar in parlament 95% dintre romani au declarat aceeasi cota de incredere. In schimb, in sindicate 78% si-au declarat aceeasi lipsa de incredere, acelasi procent in cazul Bancii Nationale si al presei scrise. Pentru romani, cele mai de incredere institutii sunt scoala (35% multa incredere), armata (36% multa incredere) si biserica (35% multa incredere).

60% dintre romani cred ca sindicatele ar trebui sa intre in greva generala, in timp ce 29% dintre romani nu cred ca aceasta ar fi o solutie.

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu este considerata un act de justitie normal de 35% dintre romani, ca o razbunare politica a lui Traian Basescu de 19% dintre romani si ca o actiune regizata intre Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu de 12% dintre romani. 76% dintre romani vor ca primul ministru sa fie ales prin vot direct de electorat, iar 12% cred ca premierul ar trebui ales de parlamentari, in timp ce doar 7% considera ca acesta trebuie numit de presedinte. De asemenea 96% dintre romani vor sa pastreze modalitatea de alegere a sefului statului prin votul tuturor cetatenilor, iar 2% cred ca ar trebui ales de membrii Parlamentului.

71% dintre romani ar vrea sa fie infiintat un tribunal al poporului in care sa fie judecate in regim de urgenta procesele de mare coruptie, in timp ce doar 25% ar fi de acord ca seful statului sa poata judeca procese ale oamenilor saraci. 60% dintre repondenti au respins ideea de a-i fi acordata aceasta competenta sefului statului. De asemenea, 67% dintre repondenti cred ca nu ar fi bine ca seful statului se fie si seful Guvernului, iar Parlamentul sa aiba doar un rol consultativ, in timp ce 15% considera ca aceasta solutie ar fi oportuna.

3% dintre romani cred ca situatia tarii ar fi mai buna daca nu ar mai exista Parlament, dar 30% spun ca situatia ar fi mult mai proasta, iar 40% ca ea ar fi mai proasta. De asemenea, 50% spun ca situatia ar fi mai proasta daca nu ar mai exista primari, 45% spun ca situatia tarii ar fi mai proasta daca nu ar exista Guvern, 43% spun ca ar fi mai proasta daca nu ar exista presedinte sau daca nu ar mai exista biserici, iar 36% ca situati ar fi mai proasta daca nu ar exista partide politice. Exista si un procent de 7% care spun ca situatia tarii ar fi mult mai buna daca nu ar exista partide.

Vezi sondajul complet pe Jurnalul.ro

Guvernul taie banii handicapatilor... Vezi istoria protestului de la Finante!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x