61% dintre romani spun ca toti oamenii politici din ultimii 20 de ani sunt responsabili pentru starea actuala a economiei romanesti, in timp ce 18% spun ca Guvernul Boc, 12% spun ca presedintele Traian Basescu, 2% dau vina pe PSD si numai 1% pe PNL. La capitolul incredere in institutii, cel mai prost stau partidele, parlamentul si Guvernul. In partide, 96% dintre romani au incredere putina, foarte putina si deloc, in guvern 92% dintre romani au incredere putina, foarte putina si deloc, iar in parlament 95% dintre romani au declarat aceeasi cota de incredere. In schimb, in sindicate 78% si-au declarat aceeasi lipsa de incredere, acelasi procent in cazul Bancii Nationale si al presei scrise. Pentru romani, cele mai de incredere institutii sunt scoala (35% multa incredere), armata (36% multa incredere) si biserica (35% multa incredere).
60% dintre romani cred ca sindicatele ar trebui sa intre in greva generala, in timp ce 29% dintre romani nu cred ca aceasta ar fi o solutie.
Arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu este considerata un act de justitie normal de 35% dintre romani, ca o razbunare politica a lui Traian Basescu de 19% dintre romani si ca o actiune regizata intre Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu de 12% dintre romani. 76% dintre romani vor ca primul ministru sa fie ales prin vot direct de electorat, iar 12% cred ca premierul ar trebui ales de parlamentari, in timp ce doar 7% considera ca acesta trebuie numit de presedinte. De asemenea 96% dintre romani vor sa pastreze modalitatea de alegere a sefului statului prin votul tuturor cetatenilor, iar 2% cred ca ar trebui ales de membrii Parlamentului.
71% dintre romani ar vrea sa fie infiintat un tribunal al poporului in care sa fie judecate in regim de urgenta procesele de mare coruptie, in timp ce doar 25% ar fi de acord ca seful statului sa poata judeca procese ale oamenilor saraci. 60% dintre repondenti au respins ideea de a-i fi acordata aceasta competenta sefului statului. De asemenea, 67% dintre repondenti cred ca nu ar fi bine ca seful statului se fie si seful Guvernului, iar Parlamentul sa aiba doar un rol consultativ, in timp ce 15% considera ca aceasta solutie ar fi oportuna.
3% dintre romani cred ca situatia tarii ar fi mai buna daca nu ar mai exista Parlament, dar 30% spun ca situatia ar fi mult mai proasta, iar 40% ca ea ar fi mai proasta. De asemenea, 50% spun ca situatia ar fi mai proasta daca nu ar mai exista primari, 45% spun ca situatia tarii ar fi mai proasta daca nu ar exista Guvern, 43% spun ca ar fi mai proasta daca nu ar exista presedinte sau daca nu ar mai exista biserici, iar 36% ca situati ar fi mai proasta daca nu ar exista partide politice. Exista si un procent de 7% care spun ca situatia tarii ar fi mult mai buna daca nu ar exista partide.
Vezi sondajul complet pe Jurnalul.ro