- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Grupul de lucru al Ministerului Educației care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII, potrivit edupedu.ro.
În prima variantă, cele mai mari noutăți sunt: eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport, dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii - copiii vor alege ce materie din cele două pe care studiază în fiecare an, precum și eliminarea cu totul a materiilor „Consilierea și dezvoltarea personală” (și „Educația tehnologică”.
În varianta a doua de plan-cadru aflată în lucru la Ministerul Educației, dispare materia „Limba latină”, sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.
Marea noutate o reprezintă eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport. Copiii nu vor mai primi note la aceste discpline, ci calificative.
„Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului
Religia se păstrează ca disciplină obligatorie, fără să piardă nici o oră, începând din clasa pregătitoare.
O altă noutate este dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii. În prezent, elevii fac ambele materii, câte o oră pe săptămână. Proiectul prevede că de acum înainte fiecare elev va alege dacă face Educație muzicală sau Educație plastică anul acela.
Dispare cu totul materia „Consilierea și dezvoltarea personală”, ce în prezent are o oră pe săptămână obligatoriu din a V-a până în a VIII-a.
O altă materie tăiată din tot gimnaziul este Educația tehnologică, ce în prezent are o oră pe săptămână obligatoriu din clasa a V-a până în a VIII-a.
În această variantă, autorii propun rearanjarea materiilor în patru arii curriculare, față de șapte, câte sunt în prezent. Astfel, Informatica și TIC intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, ce migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică. Mai multe detalii, pe edupedu.ro.