Antena Căutare

Ce trebuie să știi despre coronavirus - COVID 19. Șapte mituri demontate de medicul Adrian Streinu Cercel: ”Apa și săpunul nu fac cât zece litri de spirt!”

În timp ce tot mai mulţi români stau acasă de teamă să nu se îmbolnăvească, pe internet a izbucnit epidemia de informaţii false. Oamenii sunt alarmaţi că virusul închide Capitala şi sunt sfătuiţi, în mod absurd, să îşi ţină respiraţia dacă vor să se salveze. Astfel de teorii, distribuite masiv în aceste zile, pot fi periculoase. Informaţi-vă din surse oficiale şi nu credeţi tot ce primiţi pe internet.

Mesajele toxice s-au răspândit mai rapid decât virusul pe reţelele de socializare. Cu fiecare distribuire, a crescut şi panica. Spre exemplu, mii de români au primit un mesaj în care erau anunţaţi că trei oameni au murit răpuşi de coronavirus în ţara noastră. Fals!

"Am înţeles că au murit trei persoane de la Spitalul Universitar din cauza virusului." La fel de mincinoase sunt şi sfaturile care circulă pe internet. Ţi se spune că dacă iei vitamine, bei apă călduţă sau îţi ţii respiraţia mai mult de 10 secunde, nu te mai îmbolnăveşti.

”Să vă menţineţi gâtul umed!"

"Beţi apă călduţă!"

Pentru distribuirea de mesaje false, au fost deschise deja două dosare penale in rem. Unul dintre ele, chiar pentru postarea devenită virală potrivit căreia se va închide Bucureştiul.

Coronavirus în România. Numărul românilor suspecți de Covid-19 crește alarmant. Ultimele cazuri pozitive, printre pacienții aflați în carantină

Ministerul Afacerilor Interne a făcut un clip în care îi avertizează pe români să se informeze doar din surse oficiale.

”Sunt nişte găinari ai internetului care doar încearcă să producă nişte bani profitând de o situaţie circumstanţială. Încearcă să provoace cât mai mult trafic pentru a încasa mai mulţi bani din platformele de advertising internaţional.”, a declarat Dragoș Stanca.

În plină pandemie, epidemia de informaţii false e un pericol la fel de real. Sunt sute, poate mii de mesaje false care circulă pe internet în această perioadă. Mituri medicale pe care specialiştii le dărâmă unul câte unul. Iată-le pe cele mai importante.

1. Vitamina C şi Vitamina D previn noul coronavirus?

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă. Cum o înghiţiţi, aşa o eliminaţi. Organismul nu face depozite de vitamina C. Cu vitamina D este o altă poveste pentru că este implicată în metabolisul osos. Nu aduce nimic suplimentar în această poveste cu coronavirus.”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

2. E recomandat să ne dezinfectăm mâinile cu spirt?

Nu! Este important să vă decontaminaţi mâinile cu apă şi săpun. Ce face apa şi săpunul nu fac 10 litri de spirt.

3. Nu mai aerisim încăperile ca să nu intre noul coronavirus?

Acolo unde nu intră aerul intră doctorul. Deci, ca atare, este în mod obligatoriu să se aerisească camerele pentru a se decontamina pur şi simplu şi microorganisme care plutesc aşa prin aer, evident că vor muri datorită razelor solare.

Alertă! Perioada de izolare de două săptămâni ar putea crește! Coronavirusul rămâne în organism și 37 de zile

4. Cât timp rămâne noul coronavirus pe haine şi obiecte?

El nu rezistă mai mult de două zile, deci cam ăsta e intervalul.

5. Animalele de companie pot transmite noul coronavirus?

Nu, pentru că această zoonoză, adică această boală care a apărut de la animale la om nu este şi cu viceversa, adică nu este şi de la om la animale.

6. Usturoiul şi lămâile pot preveni infecția cu noul coronavirus?

Dacă mâncaţi un ostropel cu usturoi, este foarte bun. Mai adăugaţi şi puţină mămăliguţă este excelent. Dacă mâncaţi un şalău de exemplu, puneţi şi lămâine. e foarte bun, dar nu are nicio treabă cu coronavirus.

7. Antibioticele sunt eficiente în prevenirea şi tratarea noului coronavirus?

Nu! Face foarte mult rău utilizarea de antibiotice fără sens. Aici, numai medicul este cel care trebuie să facă indicaţia de antibioticoterapie pentru că aceste antibiotice pot să distrugă din scutul de microorganisme care există în mod fiziologic la nivelul organismului nostru

Aşadar, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de echilibru şi discernământ. Rămânţi calmi, respectaţi măsurile de siguranţă, informaţi-vă numai din surse sigure. Sănătatea tuturor depinde de fiecare.

Descoperire îngrijorătoare privind noul tip de coronavirus. COVID-19 rezistă în aer zeci de minute: ”Spălatul pe mâini s... Medicii români confirmă! Acestea sunt primele simptome de coronavirus: "Sunați imediat la 112"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x