Evaluarea nationala a inceput luni, 20 iunie, cu proba la limba si literatura romana. Primul subiect viza analiza de vocabular a unui fragment din basmul "Rodul tainic" a lui Ion Slavici. Totodata, elevii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care sa argumenteze de ce "Rodul tainic" apartine genului literar basm.
Al doilea subiect era un text non-literar apartinand autorului Tudor Opris "Enciclopedia lumii vii", la care elevii aveau de raspuns unor intrebari de genul: "dimensinea posibila a meteoritilor; locul in care s-au format; scopul examinarii directe a acestora". Totodata, elevii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care sa descrie un tablou impresionant din natura (real sau imaginar).
Al treilea subiect le-a pus la incercare creativitatea. Elevii au avut de scris o compunere de 10-15 randuri in care sa descrie un tablou impresionant din natura, real sau imaginar.
Cea de-a doua disciplina la care s-a dat evaluarea nationala a fost limba si literatura materna, marti, 21 iunie, pentru elevii care apartin minoritatilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale in limba.
Miercuri, 22 iunie, elevii de clasa a VIII-a au intrat cu emotii in salile de clasa pentru a sustine evaluarea nationala la proba de matematica. Primii elevi care au iesit de la aceasta proba au spus ca examenul a fost greu, mai ales subiectul III.
Cei peste 220.000 de elevi vor fi repartizati la liceu pe baza mediei de la evaluarea nationala si a celei generale din clasele V-VIII. Fara sustinerea acestui examen, elevii nu se pot inscrie in clasa a IX-a.
Rezultatele pot fi consultate pe siteul Ministerul Educatiei
Citeste si Jurnalul