In primele saptamani de sarcina, o gravida plateste 2.000 de lei pentru investigatii medicale. Pana cand pruncul ajunge pe lume, sumele cheltuite sunt de-a dreptul colosale. Multi dintre viitorii parinti nu si le permit. Ca urmare, in Romania zilelor noastre, 5% dintre femeile insarcinate nu fac nici macar un singur control medical in timpul sarcinii, iar 30% fac doar analize uzuale de sange.
Analizele din timpul sarcinii sunt absolut necesare, spun medicii. Investigatiile pot descoperi diverse virusuri care se pot activa in timpul sarcinii precum virusul hepatic, toxoplasmoza sau diverse tipuri de rubeola.
“Se pot depista o serie de boli care pot uneori in extremis, chiar contraindica sarcina. In principal, la luare in evidenta cat mai devreme se recolteaza analize pentru a stabili grupul si RH-ul gravidei, o serie de boli cu transmisie sexuala care trebuiesc cunoscute”, explica Marian Iliescu, seful sectiei de ginecologie a unei clinici private.
Cum gravidele nu-si fac investigatiile medicale, Romania e fruntasa la capitolul copii nascuti bolnavi, cu malformatii, dar si la complicatii la nastere. Ca urmare, statul cheltuieste de zeci de ori mai mult pentru ingrijirea lor decat ar fi platit pentru banalele analize medicale.