Antena Căutare

EXCLUSIV Reactia asistentilor sociali la cazul unui copil cu malformatie la inima si sindromul Down: "Poate se vindeca de la sine!"

Invinsi de sistemul medical din Romania, doi parinti din Covasna lupta acum cu statul, pentru drepturile copilului lor bolnav. Baietelul s-a nascut cu o malformatie la inima si cu sindromul Down. Desi mama a facut toate analizele, iar medicii au asigurat-o ca bebelusul ei va fi perfect sanatos. Dupa nastere, nici statul nu i-a ajutat. Le da 33 de lei pe luna, pentru gradul de handicap in care a fost incadrat copilul. "Poate se vindeca de la sine", spun asistentii sociali.

Pare o simpla joaca. De fapt, e o incercare disperata de a salva acest copil. Izolati intr-un orasel din judetul Covasna, departe de centre specializate, parintii fac singuri terapie cu David, fiul lor de cinci luni, care sufera de sindromul Down si are malformatii grave la inima. Probleme despre care n-au stiut nimic, in timpul sarcinii, desi au mers regulat la controale medicale.

“Era totul bine. Totusi, la nastere aflam ca poate are sindromul Down. Eu zic ca doamna doctor a stiut, dar n-a vrut sa suferim”, spun parintii. Au aflat adevarul de la o asistenta din spital.

“Am fost intr-o prapastie foarte foarte adanca atunci. N-am stiut ce sa facem”, povesteste tatal lui David, despre momentul in care au aflat cat de bolnav era minutul lor. Asta pentru ca, vreme de noua luni, nimeni n-a suspectat nimic.

In ultima perioada, in zona Baraolt, au mai fost mamici care si-au facut si controale 3D si testele pentru depistarea sindromului Down. Rezultatul acestora a iesit perfect, insa copiii s-au nascut bolnavi, dupa cum povesteste un cadru medical. David e unul dintre ei. Iar maflormatia la inima ii agraveaza starea pe zi ce trece. Parintii au cerut ajutorul Serviciului de Asistenta Sociala, ca David sa primeasca terapie gratuita in primul an din viata. Reactia lor?

“Cand s-a uitat pe dosar a zis ca e asa de frumos, cum sa acorde gradul 1?“, povesteste Geza Tako, tatal lui David. Copilul a primit gradul trei de handicap, acelasi pe care il primeste, de exemplu, o persoana care si-a pierdut un deget. Explicatia? La fel de halucinanta. Asistentii sociali asteapta ca David sa mai creasca, poate se face bine.

“Acele afectiuni pot fi tratate, pe cale medicamentoasa, gaurelele alea se inchid, pe masura ce trece timpul. Acum asteptam. De obicei se vindeca de la sine”, le-a spus o angajata parintilor.

Sotii Tako primesc de la stat 33 de lei pe luna. Iar David e privat de sedintele gratuite de terapie, esentiale in primii ani din viata pentru un copil cu sindrom Down.

“Teama noastra cea mai mare este ce o sa faca atunci cand n-o sa mai fim noi? Ca pana suntem noi, facem cumva. Dar dupa? Ar trebui sa fie si in tara noastra o solutie pentru ei”, spune, ingrijorat, domnul Tako.

Parintii au decis sa conteste in instanta decizia DGASPC Covasna. Nu s-a schimbat nimic, insa. In prezenta echipei Observator, asistentii sociali s-au mai imbunat. Si au vrut sa dea dovada de intelegere. “Am ajuns la concluzia sa acordam gradul II, in loc de III. Datorita bunavointei comisiei, deci nu ca legea acorda acest grad. Datorita faptului ca am lasat de la noi sa spun asa intre ghilimele sa acordam acele bilete cu care parintele sa aiba gratuitatea transportului, am spus haideti sa acordam gradul II”, a spus aceeasi angajata.

Medicii din Targu Mures au decis sa-l opereze pe David in luna iunie, cand copilul ar putea sa-si primeasca drepturile.

Vreau sa ajut! Luca a fost diagnosticat cu o boala ce ii afecteaza vazul, sistemul vertebral si inima. Iata cum il poti ... Scandalul carnii de cal gasita in lasagna din Marea Britanie a dus la declansarea mai multor verificari si in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x