Antena Căutare

Fabuloasa poveste a supravietuitoarei de pe Titanic nascute in Romania

Totul a inceput in aprilie, cand, la implinirea a 100 de ani de la tragedia Titanicului, un vas de croaziera a refacut traseul initial al acestuia, avand la bord inclusiv descendenti ai victimelor sau supravietuitorilor naufragiului din 1912, dar si un milionar roman: Cornel Tabacaru.

Presa din intreaga lume a relatat calatoria, rememorand insa, pe larg, tragedia. Arhivele au fost din nou rascolite, interesul pentru subiect a capatat aripi, brusc. Asa e presa. Asa e interesul publicului. De moment, inflacarat, nebun.

O inregistrare video de cateva minute, un text de cateva paragrafe in presa maghiara si ochiul vigilent al colegului nostru Istvan Deak aduceau in sedinta de redactie la Jurnalul National o tema coplesitoare: dupa o suta de ani se vorbea pentru prima oara despre 14 tineri plecati din Transilvania in cautarea unui loc de munca la Bucuresti, dar ajunsi pe Titanic, la munca de jos.

Un octogenar din Gheorgheni povestise, intr-un reportaj tv preluat de postul ungar de televiziune Duna, despre cei 14, dintre care doar unul supravietuise naufragiului. Aveam doar doua nume de familie si nici un alt fir. Unica solutie pentru a crede in poveste era cufundarea in arhive, cautarea. Adica gazetarie. Arhive, liste cu nume ale supravietuitorilor, liste cu nume ale celor decedati, liste cu persoane care nu s-au imbarcat in ultima clipa, liste cu neidentificati si apoi detalii din ce in ce mai macabre despre adevarata tragedie. Cea de dupa scufundarea vasului: recuperarea supravietuitorilor, recuperarea si identificarea victimelor, cadavre in descompunere, imposibile identificari.

Tabacaru arunca nada

La 20 mai insa, romanul care a fost la bordul navei care a refacut traseul Titanicului in aprilie, Cornel Tabacaru, venea la redactie cu un „ceaslov" pretios: „Titanic. Triumph and Tragedy", editia a treia, semnata de John P. Eaton si Charles A. Haas. „Copii, am o bomba pentru voi. Ia vedeti ce scrie aici, in listele astea. Este vorba despre doi supravietuitori din barca numarul 14", a spus Tabacaru.

Articolul continuă după reclamă

Pasionat si el de interminabila poveste a tragediei Titanicului, Cornel Tabacaru a remarcat in cea de-a treia editie a cartii un detaliu incitant: in dreptul numelor Bellei si al lui Meyer Moor nu mai scria la tara de provenienta „Rusia". Ci „Romania". De fapt, „Rumania". Asa a ajuns povestea Bellei si a lui Meyer la Jurnalul National. „In calitate de membru al Clubului Titanic, e de datoria mea sa fac lumina asupra acestui aspect si sa aduc cuvenitele rectificari. Asa ca sa trecem la treaba!", a spus Tabacaru.

CITESTE mai multe in Jurnalul National!

Enel intrerupe, miercuri, alimentarea cu energie electrica in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu... Mai multe drumuri nationale, inchise din cauza ploilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x