Antena Căutare

Facebook și Google, decizie drastică împotriva curentului antivaccinare. România, împărțită

Google și Facebook au foste atenționate în privința curentului de antivaccinare care circulă în România și în lumea întreagă. Postările antivaccinare urmează să fie cenzurate de către cele două companii.

Facebook si Google, cenzura antivaccinare

Google și Facebook au fost atenționate în privința curentului de antivaccinare care circulă în România și în lumea întreagă. Postările antivaccinare ar putea fi cenzurate de către cele două companii, în curând.

Curentul de antivaccinare a luat amploare mai ales în ultimii ani, după ce personalități din diferite domenii au început să afirme public că nu sunt de acord cu vaccinarea. Cum antivaccinarea a devenit unul dintre cele mai dezbătute și controversate subiecte pe Facebook, iar informații despre acest curent pot fi găsite cu mare ușurință și în motorul de căutare Google, cele două mari companii au fost atenționate printr-o scrisoare publică de către senatorul american Adam Schiff.

Oficialul american atrage atenția în scrisoarea sa numai asupra riscului pe care curentul de antivaccinare îl poate avea în Statele Unite, însă tema este răspândită în lumea întreagă, inclusiv în România, unde pe Facebook există grurpuri dedicate și se iscă în mod frecvent scandaluri între susținătorii vaccinării și cei ai antivaccinări.

În lista amenințărilor pentru anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încadrat și refuzul vaccinării. Asta pentru că, mai ales în SUA a crescut puternic numărul grupurilor închise care promovează teorii împotriva vaccinării. Unele dintre aceste grupuri au peste 150.000 de useri și nu acceptă opinii pro-vaccinare, indiferent care ar fi argumentele. În acele grupuri, oamenii nu primesc decât informații ce îi îndeamnă să refuze vaccinarea copiilor, excluzând din start orice opinie diferită de a lor.

Articolul continuă după reclamă

Facebook ar putea cenzura postările antivaccinare

Oficialii Facebook au declarat că vor analiza cu mare atenție situația în ceea ce privește postările antivaccinare ale utilizatorilor de pe rețeaua de socializare și va lua măsuri în consecință. Mai mult, printre acestea s-ar putea număra chiar limitarea sau eliminarea completă a acestui tip de conţinut din recomandările care apar în diverse secţiuni ale reţelei sociale, inclusiv a grupurilor recomandate.

În schimb, Facebook va încerca să afişeze conţinut de calitate şi informaţii venite din surse care au autoritate în domeniu în locul postărilor antivaccinare.

Manipularea în privința vaccinării, sancționată și de Google

Oficialii Google nu au dat un răspuns oficial, însă compania a luat deja anumite măsuri ce vizează posibilele manipulări pe tema vaccinării. În acest sens, au fost penalizate unele clipuri de pe YouTube care răspândeau informaţii false inclusiv pe tema vaccinării şi diverse alte postări care promiteau leacuri-minune pentru afecţiuni foarte grave.

România, împărțită între vaccinare și antivaccinare

Curentul de antivaccinare a apărut și în România, la fel ca în lumea întreagă, după ce personalități publice și-au exprimat în mod vehement opinia împotriva vaccinării, dar și în ceea ce privește schema de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății.

Rețeaua de socializare Facebook a devenit locul în care susținătorii vaccinării și cei ai antivaccinării poartă adevărate războaie virtuale. Există pagini și grupuri dedicate pe această temă cu comunități foarte mari de oameni adunate în jurul lor.

Riscul major al postărilor despre vaccinare pe rețelele de socializare este cel al dezinfomării populației. Din păcate, sunt foarte mulți părinți care iau decizii în necunoștință de cauză, fără a se informa temeinic și din surse de încredere înainte de a lua decizia de a-și vaccina sau nu copilul.

De unde a pornit mișcarea antivaccinare

Cel care a dat naștere acestui curent a fost doctorului Andrew Wakefield, care a publicat în urmă cu 18 ani în revista The Lancet, un studiu care făcea legătura între vaccinul ROR şi autism. La momentul respectiv, Wakefield susţinea că guvernul ar trebui să oprească vaccinarea cu ROR, iar părinţii ar trebui să opteze pentru vaccinarea separată. Deși ulterior, studiul a fost demontat științific, afirmațiile medicului de la acel moment circulă în continuare ca argument împotriva vaccinării.

Imediat după publicare însă, studiul a fost demontat de academicieni, iar revista The Lancet a retractat şi a prezentat scuze publice pentru publicarea sa. Legitimitatea studiului a fost contestată pentru că analiza medicului era făcută doar pe un număr de 12 persoane. Ulterior, s-au efectuat studii în toată lumea, pe eşantioane reprezentative, acestea eliminând legătura dintre ROR şi autism.

Ceea ce a decredibilizat și mai tare studiul ce susținea antivaccinarea a fost descoperirea potrivit căreia medicul voia să-și promoveze propriul vaccin și s-a dovedit că falsificase datele de studiu, ceea ce a dus la retragerea licenţei de a mai profesa.

Surse: mayoclinic.org. historyofvaccines.org, news.ro, dilemaveche.ro

Ultima oră: Trafic blocat pe DN1 la ieșirea din Predeal, după ce un autoturism a fost avariat... Lovitură la Hollywood! Un român va juca în locul lui... „Captain America”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x