O nouă lovitură pentru familia lui Jean Chelba, după incendiul din Colectiv! Riscă să fie aruncată în stradă! Motivul este incredibil

Familia lui Jean Chelba a primit o nouă lovitură după incendiul din Colectiv și decesul lui „Tataie”, tatăl lui Alex, tânărul fotograf care se numără printre victimele tragediei din 30 octombrie 2015. Aceasta riscă să fie aruncată în stradă.

Familia lui Jean Chelba a primit o nouă lovitură după incendiul din Colectiv și decesul lui „Tataie”, tatăl lui Alex, tânărul fotograf care se numără printre victimele tragediei din 30 octombrie 2015. Aceasta riscă să fie aruncată în stradă.

Familia Chelba riscă să rămână fără casa în care au locuit în ultimii 15 ani din cauza unei datorii de 18.000 de lei. Mai mult de jumătate din această sumă reprezintă dobânzi ilegale, în opinia avocatului familiei.

„Încercăm în acest ultim ceas anularea executării silite. În câteva săptămâni riscă să fie evacuaţi din casă, în contextul în care altă persoană a cumpărat deja imobilul. Este strigător la cer să-i vinzi casa unui om pentru o datorie de câteva mii de euro”, susţine avocatul Adrian Cuculis.

Partenera lui Jean Chelba, nevoită să se descurce cu o pensie de 400 de lei, după 31 de ani de muncă

Daniela Anghel este persoana cu care Jean Chelba, tatăl lui Alex, şi-a împărţit ultimii ani viaţă. În 2007, când cei doi locuiau deja împreună de aproape cinci ani, bărbatul a luat un credit pentru nevoi personale de 10.000 de lei de la BCR.

„Se stricase centrala veche din casă şi ne trebuia una nouă, apoi am vrut să amenajăm un mic atelier în curte pentru Jean şi o cameră pe care să o închiriem la etaj, idee la care a trebuit să renunţăm”, a spus Daniela Anghel, pentru adevarul.ro.

„Atâta timp cât lucram, lucrurile mergeau OK. Însă în 2010 a trebuit să mă pensionez, şi asta a fost cu adevărat nenorocirea, că după 17 ani de muncă înainte de 89 şi 15 după, m-am trezit cu o pensie de 400 de lei. Din această pensie doar rata la credit era jumătate. Ne-am dus la bancă să încercăm să vorbim, să vedem ce putem face. După aproape patru ani de zile în care am plătit lună de lună ratele la acest credit, mai aveam de plată 8.500, deci plătisem mai mult dobânzi. Auzisem că urma să se dea o lege prin care datoriile mai mici de 20.000 de lei ale celor cu pensii minime ar urma să fie suspendate. Cum de la bancă nu am mai auzit nimic am presupus că s-a rezolvat. După un an şi ceva ne sună însă şi ne spun că datoria noastră a fost prelaută de Kurk, o firmă de recuperări cu sediul în Polonia. Le-am zis să găsim o soluţie, dar, la pensia mea de 400 de lei, ce pot să fac? Tragedia de la Colectiv ne-a afectat enorm”, a mai povestit Daniela Anghel.

Înainte de 1989, Daniela Anghel a lucrat ca manechin pentru o casă de modă. Ea a precizat că Jean Chelba fusese prima ei dragoste şi că în 2003 soarta le-a oferit şansa să reia relaţia de iubire. Anii de după pensionare au fost ani grei, suferind de diabet şi de neuropatie, o afecţiune gravă a nervilor de la picioare, cu dureri îngrozitoare. Peste toate acestea, a venit tragedia de la Coelctiv.

„Jean a fost practic distrus. După Colectiv a ieşit şi el la pensie, şi a avut ca mine, 400 de lei. Irina, celălalt copil al lui, tocmai născuse, şi trecea prin momente teribile. Am vorbit atunci cu cei de la firma de recuperări Kruk, le-am propus să-mi oprească din pensie, însă ne-au spus că au vândut mai departe datoria, către o firmă de recuperare din Malta. Eu aşteptam să înceapă să-mi ia din pensie, Jean, după Colectiv, era numai pe la Tribunal, când noua firmă ne informează că au contactat o casă de avocatură executorie şi că dobânzile au crescut. Era deja în 2017, când dintr-o dată ne-am trezit cu actele de executare, prin care eram înştiinţati că locuinţa noastră urmează să fie scoasă la licitaţie. Făcuseră şi evaluarea casei, aşa de afară, 65.000 de euro – o casă cu etaj de 60 m2 şi o curte de alţi 100m2, în zona Orhideea/Crângaşi! Nu am putut opri licitaţia, am încercat să contestăm în instanţă, să cerem anularea ei însă cererea ni s-a respins pe motiv că nu mai eram în termen. Asta e metoda lor, orice înştiinţare o primeşti după termen”, a continuat povestea femeia.

La începutul acestui an Jean Chelba a murit, iar familia acestuia, unde locuia acum şi Irina împreună cu fiica ei, a resimțit șocul din plin. Pentru a nu pierde casa, avocaţii le-au recomandat să se înţeleagă cu cumpărătorul.

„Dispariţia lui Jean a fost tragedia noastră. El era suportul nostru. Era mâinile şi picioarele mele, fără el nu mai putem face nimic. Iar acum câteva zile primesc o hârtie prin care sunt înştiinţată că vânzarea a fost efectuată. Avocaţii mi-au zis să caut să mă înţeleg cu cumpărătorii, să le dau banii şi poate încă ceva în plus. Mi-au zis însă că nu acceptă, că nu rămân în stradă, că am 55.000 de euro”, a încheiat femeia.

Avocatul Adrian Cuculis, cel care o reprezintă pe Daniela Anghel, dă vina pe statul român, care ani de zile nu a stabilit un cadru legal pentru recuperarea acestor datorii. „Vinovatul principal este legiuitorul care, printr-un vid legislativ, a permis firmelor de recuperare a creanţelor să acţioneze la limita legii nescrise. Vă asigur că vorbim de o practică şi nu de acţiuni izolate. Avem mii de acţiuni în instanţă de acest tip. Vorbim de nereguli grave, falsificări de procese verbale ale actelor de executare silită, acte predate dincolo de termen astfel încât să fie imposibil de contestat, aplicarea de dobânzi, fapt ilegal petrecut şi în această speţă, şi lista poate continua”, a declarat el, pentru adevarul.ro.

Ultimele știri