Antena Căutare

Să fie lumină! Farul Genovez din Constanța se aprinde iar după 107 ani de întuneric

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, împreună cu președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, Liviu Merdinian, au repus în funcțiune Farul Genovez, după 107 de ani de întuneric.

Să fie lumină! Farul Genovez din Constanța se aprinde iar după 107 ani de întuneric
Farul Genovez din Constanța | litoralulromanesc.ro

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, împreună cu președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, Liviu Merdinian, au repus în funcțiune Farul Genovez după 107 ani în care acesta a fost un spectator pasiv la evoluția Constanței, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța printr-un comunicat remis redacției.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Farul Genovez este un monument istoric de o importanță de necontestant pentru istoria orașului Constanța. Acesta este amplasat pe faleza orașului, între Cazino și fostul Hotel Carol.

În ciuda numelui, monumentul pare să nu aibă nimic în comun cu genovezii. Conform unui articol pe tema istoriei Farului Genovez, publicat în anul 2004 într-un ziar local, jurnalista Maria Comanita Cica, spune că: "Genovezii au poposit și în portul constănțean, dar nu au clădit aici niciun far. Renumele lor de stăpânitori ai mărilor a străbatut veacurile, iar construcția acestui far le-a fost atribuită deoarece se încetățenise ideea că tot ce este mai bun prin porturile Orientului li se datorează."

În același articol este citat scriitorul Petre Covacef care, în lucrarea sa "Povestea Farului Genovez", povestește că "mai degrabă numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea până în 1878. Turcii care se aflau atunci pe aceste locuri, oameni modești în traiul lor și în construcțiile de locuințe rămase de la ei, au fost impresionați de construcțiile mai mari întâlnite la Constanța începând cu secolul al XV-lea [...] Impresionți de zidurile groase întâlnite în mai multe locuri din Constanța le-au denumit în graiul lor, 'Geneviz Calee' (cetate genoveză). La Constanța au existat mai multe construcții care au purtat numele de 'Chei genoveze', 'Magazii genoveze' și nu se putea ca o construcție de far să nu se numească Far Genovez."

Singura certitudine pe care o avem este că Farul Genovez așa cum îl vedem și acum a fost ridicat între 1858 – 1860 de către inginerul francez de orgine armeană, Artin Aslan,care a poposit in Constanta după încheierea Războiului Crimeei, întemeindu-și aici o familie alături de Miriam, una dintre nepoatele hangiței Radicevici.

Farul îi călăuzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se înalță la 21 de metri deasupra mării și avea o vizibilitate de circa 5 kilometri în larg.Clădire emblematică a Constanței a funcționat în perioada anilor 1860-1913, când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanța i-a revenit mult mai modernului far "Carol I", amplasat în capătul digului din port, diferența dintre ele fiind că spre deosebire de cel modern, lumina Farului Genovez nu se rotește.

SONDAJ: 40% dintre românii care joacă în cazinouri merg pentru a câştiga, 60% pentru distracţie... Ministrul Sănătăţii, anunț de ultimă oră despre prețul medicamentelor în România! „Luptăm pentru dispariția acestei taxe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x