Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Feriţi-vă de ştirile false! Echipa Observator a căzut victimă unui fake news. Ce reacție a avut cel care a propagat minciuna: „Nu mi-am dat seama!”

Feriţi-vă de ştirile false în această perioadă. Astăzi chiar noi am căzut victime unui fake news în care un internaut a acuzat un reporter Observator că denaturează adevărul. Postare acestuia a venit după ce Andreea Filip ne-a arătat în imagini cum, în ultimele zile, rafturile cu făină şi mălai din supermarketuri s-au golit pur şi simplu.

În ciuda imaginilor relevante, pe care corespondentul Observator, Andreea Filip, le-a arătat în Observatorul orei 13, echipa a fost acuzată într-o postare pe Facebook că propagă informaţii false.

„Şi uite cum se instaurează haosul: se ia una bucată echipă de televiziune, se goleşte una bucată raft de marfă şi începe nebunia”, s-a scris în postarea mincinoasă de pe Facebook.

În doar câteva minute, postarea a fost distribuită de mii de ori, fără ca cineva să verifice stocul hipermarketurilor din zonă. Am făcut-o noi câteva ore mai târziu.

„Acesta este un stand de sine stătător. Astea sunt produsele care sunt deja aici și care nu pleaca de aici nicăieri. Și aici este raftul care este în continuare, la ora 17, gol, de făină.”

Şi nu am fost într-un singur hipermarket, ci în mai multe. Dovadă stau imaginile surprinse într-un alt magazin unde rafturile au fost golite.

Postarea iniţială a fost ştearsă după ce am luat legătura cu autorul ei. Acesta susţine că nu el e cel care a realizat fotografia şi că nu şi-a dat seama că o postare neverificată se poate transforma intr-un fake-news raspandit la nivel national. Şi distribuit la nesfârşit, într-un val nociv de neoprit.

Recomandari