Antena Căutare

Fonduri publice date pe spranceana

Haosul din sectorul irigatiilor si al imbunatatirilor funciare, inceput inca din anul 1990, a fost descris, cu lux de amanunte, in "Raportul Tabara", un raport de control intocmit la inceputul acestui an de Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor, condusa la acea data de actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara.

Dar, desi raportul propunea o serie de masuri pe de-o parte pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de dezastrul din acest domeniu, iar pe de alta parte pentru redresarea situatiei, lucrurile au evoluat in continuare din rau in mai rau.

Motivul? Cei care au condus Guvernul si Ministerul Agriculturii in ultimii ani au pus in conducerea Regiei Autonome Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF-RA) persoane preocupate doar de prosperitatea afacerilor lor, ale familiilor lor si ale colegilor de partid.

Astfel, potrivit documentelor aflate in posesia noastra, contractele pentru lucrarile cele mai banoase din domeniul imbunatatirilor funciare sunt incheiate, cu predilectie, cu cateva firme la care fosti si actuali membri din conducerea ANIF- RA au detinut fie calitatea de actionari, fie pe cea de administratori.

Odata ajunsi la ANIF, ei s-au retras din societatile cu pricina, chipurile, pentru a nu fi incompatibili, locul lor fiind luat de apropiati, inclusiv de membri de familie. Iata doar cateva exemple.

In virtutea algoritmului privind accesul la "ciolan", stabilit de PDL si UDMR, in functia de sef executiv al ANIF-RA, adica de director general, a fost numit anul acesta Zoltan Incze, fost membru al Consiliului de Administratie al Societatii Comerciale Terra SA, din Miercurea Ciuc.

"Intamplator", firma Terra este una dintre cele mai importante firme contractoare pe bani publici pentru lucrarile de imbunatatiri funciare acordate de ANIF. Nici nu-i de mirare, atat timp cat cel care coordoneaza ANIF "la nivel inalt", si anume directorul din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru Radulescu, este si el actionar la Terra SA.

Zoltan Incze ne-a declarat ca nu vede nici o problema in faptul ca acum este responsabil cu coordonarea societatii de stat de unde, ca administrator al unei firme private, a castigat bani grei ani buni. Desi nu a fost in stare sa ne raspunda la foarte multe intrebari, Incze s-a dovedit, asa cum ne asteptam, un foarte bun cunoscator al problemelor patronului pentru care a asudat pana de curand: acesta ne-a prezentat, in detaliu, institutiile cu care firma Terra are contracte si a precizat ca "doar doua" sunt cu ANIF.

Dar "cooperativa de interese" din ANIF a fost condusa, pana de curand, de Ioan Mocan - "micul Hoffa de Suplacu", cum a fost numit acesta de presa locala, pentru afacerile facute pe spatele Petrom, in vremea cand se indeletnicea cu sindicalismul. Cu exact o saptamana inainte de a-si completa declaratia de avere ca urmare a numirii sale la ANIF pe criterii politice, Mocan si-a cesionat societatea, Petro Construct SRL, din Salaj, pe numele lui Gavrila Costelas.

Cu prima ocazie, Mocan si-a cadorisit firma cu nu mai putin de patru contracte de prestari servicii - din motive obiective, desigur, ANIF a atribuit lucrarile direct catre Petro Construct SRL. Corpul de control al ministrului a fost sesizat cu privire la aceste aspecte, dar inspectorii s-au facut ca nu observa faptul ca documentele prezentate de societate erau semnate de Mocan, personal, dar si de sotia sa, Artemiza Mocan.

Citeste tot articolul pe Jurnalul!

Foto: financiarul.com

De joi, vremea se incalzeste in toata tara... Ancheta in cazul prabusirii MIG-ului. A fost gasita cutia neagra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x