Antena Căutare

Deplasarea, pe stare de urgență: De unde luăm declarația pe proprie răspundere și cum trebuie semnată

Românii sunt bulversați de valurile de informații primite în ultima lună în privința declarației pe proprie răspundere. Pentru a lamuri acest aspect, Grupul de Comunicare Strategica (GSC) face noi precizări pe acest subiect: de unde se poate descărca formularul corect și cum trebuie semnat.

Deplasarea, pe stare de urgență: De unde luăm declarația pe proprie răspundere și cum trebuie semnată
Deplasarea, pe stare de urgență: De unde luăm declarația pe proprie răspundere și cum trebuie semnată | Profimedia Images

Multi români nu sunt, încă, siguri de unde pot descărca formularul corect, cum trebuie semnat și dacă își completează corect documentele necesare deplasării, în timpul stării de urgență.

Formularul declarației pe proprie răspundere trebuie printat (înainte sau după completare) sau scris de mână, iar apoi semnat de mână, potrivit unui nou set de precizări din partea Grupului de Comunicare Strategică. Îl pot semna electronic doar cei care au acest drept, nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului.

„Întrebare: Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?"

Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că "Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura". Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.

Cod Rutier 2020. Procedură nouă privind reținerea permiselor de conducere de către Poliție. De ce scapă șoferii

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul Știri Oficiale sau de pe site-ul STS.

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Pedepse mai aspre pentru cei care sună abuziv la 112! Amenzi usturătoare și multe ore de muncă în folosul comunității! O nouă lege, promulgată!

Câteva ore ne despart de vârful pandemiei de coronavirus. Specialiștii americani au calculat ziua în care România scapă ... „Murim cu toții?! E jale, nu s-a dispus nicio măsură!”. Un primar, apel disperat! Cum riscă o comună din România să devi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x