Antena Căutare

Furt de milioane de euro la Muzeul Filatelic: Sute de timbre "Cap de Bour" au disparut

215 timbre din emisiunea I "Cap de Bour", datand din 1858, au disparut de la Muzeul National Filatelic. Alte 660 de marci postale sunt suspecte de a fi false. Valoarea de inventar a timbrelor este de cateva milioane de euro dar valoarea lor istorica este inestimabila.

Un control efectuat de Curtea de Conturi anul trecut, in luna octombrie, la Posta Romana a scos la iveala mai multe nereguli in gestionarea Tezaurului Filatelic al Romaniei, scrie Jurnalul National.

Cele 215 timbre din emisiunea I "Cap de bour 1858" au fost inlocuite cu unele false. Alte 660 de timbre din emisiunea a II-a "Cap de bour 1858" si "Principatele Unite 1862 si 1864" sunt, de asemenea, suspecte ca ar fi fost inlocuite.

Valoarea exacta de piata a marcilor filatelice este greu de estimat. In 2006 casa elvetiana "David Feldman" a scos la licitatie mai multe timbre asemanatoare. O piesa din emisiunea "Cap de bour" era evaluata la 100.000 de euro.

Controlul Curtii de Conturi a constatat ca, din 1990, cand Tezaurul Filatelic al Romaniei a fost mutat de la Banca Nationala la Posta Romana si apoi la Muzeul National Filatelic, nimeni nu a tinut o gestiune clara a timbrelor, astfel ca marcile puteau fi inlocuite oricand. Inclusiv predarea-primirea din 1990 s-a facut doar pe hartie, fara ca piesele de colectie sa fie inventariate si numarate.

In 1997, Ministerul de Finante a cerut in scris inventarierea in regim de urgenta a Conservatorului de timbre dar Posta Romana nu a demarat nicio procedura pana in 2004.

Si predarea tezaurului catre nou infiintatul Muzeu Filatelic s-a facut fara respectarea prevederilor legale.

De-a lungul timpului, peste 6000 de marci postale cu o valoare istorica inestimabila au fost duse la diverse expozitii filatelice prin simple dispozitii cu semnaturi indescifrabile. Nu este mentionat nicaieri daca timbrele s-au mai intors si in ce stare.

Toate aceste nereguli au dus la pagube pentru statul roman de peste 60 de milioane de euro. Curtea de Conturi a propus Parlamentului revizuirea cadrului legislativ cu privire la Tezaurul de Timbre al Romaniei si a propus mutarea lui inapoi la Banca Nationala.

O furtuna naprasnica s-a abatut asupra Craiovei! Vezi imagini!... Atentie! Parintii care nu isi trimit copiii la scoala, amendati cu pana la 5 salarii medii pe economie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x