Antena Căutare

Furt de milioane de euro la Muzeul Filatelic: Sute de timbre "Cap de Bour" au disparut

215 timbre din emisiunea I "Cap de Bour", datand din 1858, au disparut de la Muzeul National Filatelic. Alte 660 de marci postale sunt suspecte de a fi false. Valoarea de inventar a timbrelor este de cateva milioane de euro dar valoarea lor istorica este inestimabila.

Un control efectuat de Curtea de Conturi anul trecut, in luna octombrie, la Posta Romana a scos la iveala mai multe nereguli in gestionarea Tezaurului Filatelic al Romaniei, scrie Jurnalul National.

Cele 215 timbre din emisiunea I "Cap de bour 1858" au fost inlocuite cu unele false. Alte 660 de timbre din emisiunea a II-a "Cap de bour 1858" si "Principatele Unite 1862 si 1864" sunt, de asemenea, suspecte ca ar fi fost inlocuite.

Valoarea exacta de piata a marcilor filatelice este greu de estimat. In 2006 casa elvetiana "David Feldman" a scos la licitatie mai multe timbre asemanatoare. O piesa din emisiunea "Cap de bour" era evaluata la 100.000 de euro.

Controlul Curtii de Conturi a constatat ca, din 1990, cand Tezaurul Filatelic al Romaniei a fost mutat de la Banca Nationala la Posta Romana si apoi la Muzeul National Filatelic, nimeni nu a tinut o gestiune clara a timbrelor, astfel ca marcile puteau fi inlocuite oricand. Inclusiv predarea-primirea din 1990 s-a facut doar pe hartie, fara ca piesele de colectie sa fie inventariate si numarate.

In 1997, Ministerul de Finante a cerut in scris inventarierea in regim de urgenta a Conservatorului de timbre dar Posta Romana nu a demarat nicio procedura pana in 2004.

Si predarea tezaurului catre nou infiintatul Muzeu Filatelic s-a facut fara respectarea prevederilor legale.

De-a lungul timpului, peste 6000 de marci postale cu o valoare istorica inestimabila au fost duse la diverse expozitii filatelice prin simple dispozitii cu semnaturi indescifrabile. Nu este mentionat nicaieri daca timbrele s-au mai intors si in ce stare.

Toate aceste nereguli au dus la pagube pentru statul roman de peste 60 de milioane de euro. Curtea de Conturi a propus Parlamentului revizuirea cadrului legislativ cu privire la Tezaurul de Timbre al Romaniei si a propus mutarea lui inapoi la Banca Nationala.

O furtuna naprasnica s-a abatut asupra Craiovei! Vezi imagini!... Atentie! Parintii care nu isi trimit copiii la scoala, amendati cu pana la 5 salarii medii pe economie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x