Majorarea va veni in doua etape iar intr-o prima faza se presupune o majorare cu 10%. Aceasta va fi aplicata de la 1 iulie, pentru a prinde al doilea semestru.
In acelasi timp, pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, precum scoli sau spitale, va ramane nemodificat pana in martie 2012.
Liberalizarea pretului la gaze este o conditie impusa de noul acord cu Fondul Monetar International. Distribuitorii de gaze, E.ON Gay si Distrigaz Sud, au cerut impreuna cu Petrom de nenumarate ori majorarea pretului la gaze motivand ori cu scumpirea gazului de import, ori cu necesitatea liberalizarii tarifelor pentru a ajunge la media europeana.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a criticat vehement masura liberalizarii, spunand ca industria va fi afectata si va deveni mai putin competitiva.
Petrom doreste sa exporte gaze pe conducta Arad-Szeged, atunci cand din punct de vedere tehnic se va putea acest lucru. Momentan putem doar importa gaz din Ungaria, nu si exporta. Pretul productiei romanesti este de 165 de dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce importurile se fac la 380 dolari, ceea ce ar insemna practic o dublare a castigului pentru Petrom daca va exporta gaze romanesti. Iulian Iancu, presedintele Comisei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a initiat un act normativ prin care sa se interzica exporturile de gaz intern pana cand Romania nu isi diverisifica sursele, respectiv sa intre in functiune gzoductul Nabucco si proiectul AGRI, care va aduce gaze lichefiate din Azerbaidjan.