Un loc de o frumuseţe rară, în care te poţi bucura de mare, dar şi de Deltă, atrage tot mai mulţi turişti din toată lumea. Oamenii vin să se bucure de plajă şi plimbări printre nuferi şi dorm în căsuţe cu bârne din lemn, acoperite cu stuf.
Bogăţia acestui loc, cunoscut sub numele Gura Portiţei, este dat de linişte şi peisajele superbe.
Fiecare dimineaţă aici este o binecuvântare. Turiştii vin pentru splendoarea locului, dar şi pentru linişte. Locurile de cazare par desprinse din poveşti. În casele lipoveneşti vopsite în alb şi albastru, este răcoare toată vara.
Turiştii sunt aşteptaţi cu borş de peşte, dar şi platouri cu peşte proaspăt prins din lacul Razim şi din Marea Neagră.
Localnicii din Gura Portiţei sunt bucuroşi că micul sat pescăresc este căutat acum de turişti din toată lumea.
Lipovenii sunt oameni veseli, mândri de tradiţiile lor. De fapt, tradiţia este cea care le-a păstrat identitatea atâtea sute de ani.
REȚETĂ BORȘ LIPOVENESC
1 kg peste mărunt (poate fi oblete, roșioară, plătica sau biban),
1 kg peste mai mare (crap, somn, știucă, caraș,)
2 morcovi
3 cartofi
2 cepe mari
2 ardei grași
pătrunjel
leuștean
sare
piper
1/2 l de borș
2 linguri ulei
Pasul 1
Legumele (morcovii, cepele, ardeii grași) se taie mărunt și se călesc apoi se adaugă 4 l de apă (bătrânii spun că secretul unui borș pescăresc delicios o reprezintă apă folosită - care se ia direct din Dunăre și mâncarea făcută la ceaun).
Pasul 2
Se lasă 20 de minute pe foc după care se adaugă și cartofii tăiați bucățele. După 10 minute adăugați peștele mic. Se lasă până când legumele au fiert bine. Cu o spumiera se scoate peștele mic și toate legumele.
Pasul 3
Zeamă se lasă pe foc și se adaugă peștele mare. Se lasă maxim 15 minute și se adaugă borșul încălzit. Se mai da odată în clocot și se adaugă sare și piper. La sfârșit se adugă leușteanul și pătrunjelul.