Antena Căutare

Guvernul a eliminat gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți. Cât vor fi nevoiți să plătească

Guvernul a adoptat OUG prin care se elimină gratuitatea transportului cu trenul pentru elevi și se introduce un tarif redus cu 50%, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Gratuitatea studenților cu trenul a fost eliminată
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat OUG prin care se elimină gratuitatea transportului cu trenul pentru elevi și se introduce un tarif redus cu 50%. | shutterstock

Florin Cîțu a anunțat după ședința de Guvern din 10 februarie că România trebuie să urmeze exemplul țărilor Uniunii Europene și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar pentru studenți, exact cum a fost înainte ca PSD să schimbe legea în 2017.

Iar miercuri, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind tăieri bugetare în care este inclusă și limitarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți.

Gratuitatea studenților la transportul feroviar a fost eliminată. Florin Cîțu: "Eu nu văd un capăt de țară"

Citește și: Reglementări noi pentru zilele libere acordate părinților ai căror copii învață online. Ce se întâmplă cu familiile monoparentale

„Se modifică Legea Educației Naționale în sensul stabilirii dreptului studenților să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenții să beneficieze de gratuitate”, a declarat Florin Cîțu în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern.

Reporter: Legat de reducerea pe care o vor avea studenții la călătoriile cu CFR. Guvernul vine prin această ordonanță să dea 50% la călătorii, însă au fost parlamentari PNL care spuneau că vor modifica această ordonanță și vor fi 24 de călătorii gratis. Ați vorbit cu liderii din coaliție, știți despre aceste modificări pregătite pentru ordonanță?

Citește și: Simulare Evaluare națională și Bacalaureat 2021. Ministerul Educației a stabilit când vor avea loc cele două examene

Cîțu: „Da, le-am văzut și eu aceste modificări, bineînțeles că parlamentarii pot să depună amendamente la proiectul de lege care aprobă ordonanțe. În același timp, eu sunt cel care am fost implicat alături de colegii mei din Guvern la elaborarea acestui buget și ne-am bătut pentru fiecare leu. Acum, dacă noi decidem să realocăm niște resurse pe care noi puteam să le trimitem în comunități pentru a repara un pod sau a repara o școală, dacă parlamentarii consideră că este mai bine să meargă pentru transportul gratuit pentru studenți, este decizia parlamentară. Decizia pe care am luat-o eu a fost aceea de a folosi aceste resurse în alte scopuri și rămân la acest lucru.”

Citește și: Structura anului școlar 2021-2022. Vacanță prelungită în primul semestru, când începe școala pentru elevii din România

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) afirmă, după o întâlnire cu premierul Florin Cîţu şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că prim-ministrul "s-a poziţionat ferm împotriva gratuităţii studenţilor la transportul feroviar, invocând considerente ideologice". "Suntem profund indignaţi de faptul că reprezentanţii Guvernului nu au acceptat nici măcar extinderea limitei de vârstă sau asigurarea gratuităţii de la domiciliu la centrul universitar", susţin reprezentanţii studenţilor.

Florin Cîțu a declarat în 10 februarie: „Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări din Europa. În Austria studenții au 60% reducere, Belgia – 50% reducere, Cehia – 75%, în Croația reducerea e de 50%, în Estonia de 30%, în Franța de 50%. În Grecia nu există reduceri generale. România era țara care era în afara sistemului. Toate celelalte țări mai dezvoltate nu oferă gratuitate”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern din 10 februarie.

Reglementări noi pentru zilele libere acordate părinților ai căror copii învață online. Ce se întâmplă cu familiile mono... Care e starea de sănătate a Prințului Phillip după internarea subită în spital...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x