Guvernul a prelungit starea de alertă. Care sunt restricțiile care se aplică pentru încă o lună

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă o lună, potrivit Hotărârii de Guvern, aprobată pe 10 mai.

Se împlinește un an de când ne aflăm în Stare de alertă

Hepta & Shutterstock

Starea de alertă va fi prelungită în intervalul 13 mai-11 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern care a fost aprobată luni, 10 mai. Astfel că, rămâne în continuare obligativitatea purtării măștii în spații publice, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale. De asemenea, rămâne în vigoare interdicția de circulație în timpul nopții, între 22:00 și 05:00, în localitățile unde incidența de infectare cu SARS-CoV-2 este mai mică de 4 (în cazul în care cetățenii circulă în timpul nopții, trebuie să aibă un motiv bine întemeiat, justificat printr-o declarație pe proprie răspundere, sau adeverință de la angajator). De asemenea, este interzisă circulația în grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Barurile, cluburile rămân închise.

Se împlinește un an de când ne află în Stare de alertă, după ce prima dată a fost instaurată pe 15 mai 2020.

Citește și: Ce efecte au în rândul vârstnicilor vaccinurile Pfizer și Moderna. Studiul care aduce clarificări despre eficacitatea serurilor

Ce restricții au fost eliminate

Ca modificări asupra măsurilor din starea de alertă este eliminată restricția privind participarea la procesiuni și/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință.

„Este eliminată restricția privind participarea la procesiuni și/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință. Astfel, se va permite organizarea de procesiuni și pelerinaje numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară”, se arată n Hotărârea de Guvern.

De asemenea, se permite circulația persoanelor pe data de 13 mai 2021, intre orele 2-5, dimineaţa pentru Ramadan.

Citește și: Renunțarea la mască, nunți și petreceri cu persoane vaccinate și testate. Noile măsuri de relaxare propuse de Ministrul Economiei

De asemenea, şeful DSU Raed Arafat a anunțat că este luată în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul MS

”Participarea va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării cu SARS-CoV-2 sau persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea CNSU. În timpul ședinței de Guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore, cu condiția prezentării unui rezultat certificat, adică testul antigen efectuat de cineva autorizat, care să emită un certificat de rezultat negativ”, a mai precizat Raed Arafat.

Citește și: Ce se întâmplă cu persoanele care fac ambele doze de vaccin anti Covid. Ce trebuie să știi în legătură cu carantinarea

Raed Arafat s-a mai referit şi la activiatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.

”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie, se revine până atunci cu alte acte”, a mai spus Arafat, potrivit news.ro.

Ultimele știri