Antena Căutare

Ce se întâmplă cu persoanele care fac ambele doze de vaccin anti Covid. Ce trebuie să știi în legătură cu carantinarea

Mulți dintre cei care se vaccinează anti Covid și au făcut deja și a doua doză de vaccin se întreabă ce trebuie să facă dacă intră în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus. Specialiștii vin cu explicații.

vaccin anti covid Galerie
Potrivit datelor oficiale ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), persoanele care au făcut și rapelul nu mai sunt nevoite să stea în carantină instituită dacă sunt contacți direcți ai persoanelor testate pozitiv cu noul virus. | profimedia

Potrivit datelor oficiale ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), persoanele care au făcut și rapelul nu mai sunt nevoite să stea în carantină instituită dacă sunt contacți direcți ai persoanelor testate pozitiv cu noul virus.

Dacă au trecut cel puțin 10 zile de la efectuarea celei de-a doua doze de vaccin anti Covid, atunci persoana în cauză nu este nevoită să se carantineze pentru 14 zile dacă devine contact direct cu o persoană confirmată cu noul coronavirus.

Carantinarea pentru persoanele vaccinate anti Covid

În România, aproximativ 3 milioane de persoane s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2. Prin urmare, o persoană vaccinată care locuiește cu o persoană infectată cu coronavirus nu este nevoită să stea în carantină.

Citește și: De 1 mai s-ar putea merge la mare, dar cu anumite restricții. Care sunt regulile impuse și ce vizează propunerea lui Florin Cîțu

Un alt avantaj de care beneficiază persoanele care au făcut schema de imunizare completă este că acestea nu mai sunt obligate să stea în carantină dacă au sosit dintr-o altă țară, indiferent dacă se întorc dintr-o țară situată în zona galbenă, cu un coeficient mare de infectare.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP a explicat într-o conferință de presă de la începutul anului:

E logic ca o persoană vaccinată și sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată. Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”.

Persoanele imunizate complet pot transmite coronavirus?

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că riscul de transmitere a coronavirusului de către persoanele care au făcut schema de imunizare completă este teoretic.

Citește și: Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol s-ar putea redeschide de la 1 iunie. Ce reguli trebuie respectate pentru a intra

"Riscul este mai mult teoretic, având în vedere că persoanele vaccinate cu cele două doze la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului au răspuns imun protector. Din acest punct de vedere, poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-faringelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanţial scăzut, nu ne aşteptăm să existe aceste situaţii”, a spus medicul, potrivit hotnews.ro.

Ce restricţii sunt în vigoare de Paşte, în 2021. Ce reguli trebuie să respecte persoanele care merg la slujba de Înviere... Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat când şi cum revin elevii la cursuri, după vacanța de o lună de zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x