Împreună au scris cea mai lungă poveste de dragoste a Casei Regale a României! Imagini de la nunta de DIAMANT a Regelui Mihai şi Reginei Ana: buchetul, identic cu cel din 1948

Regele Mihai şi Regina Ana au format un întreg şi au trăit cu demnitate o viaţă fară pretenţii. Un rege ţinut departe de ţara lui şi o prinţesă renegată de familie pentru că s-a îndrăgostit de un bărbat cu altă religie.

Regele Mihai şi Regina Ana au format un întreg şi au trăit cu demnitate o viaţă fară pretenţii. Un rege ţinut departe de ţara lui şi o prinţesă renegată de familie pentru că s-a îndrăgostit de un bărbat cu altă religie.

Povestea de iubire dintre Mihai I al României şi Ana de Bourbon-Parma a început în noiembrie 1947, la Londra. La o recepţie organizată cu ocazia nunţii actualei Regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Momentul în care l-a întâlnit pe chipeşul Suveran, îmbrăcat în uniforma aviaţiei române, a fost amintit de regina Ana în autobiografia sa. "Într-o clipă, văzând uniforma, toate amintirile de război mi s-au aglomerat în minte şi, după ce i-am fost prezentată, în loc să fac reverenţa în faţa lui, cum ar fi trebuit, am luat poziţie de drepţi, lovind cu străşnicie călcâiele, ca un soldat."

A fost dragoste la prima vedere! Şi, după o săptămână, Mihai I îi cerea mâna celei care avea să-i fie alături până la capăt. "Era atât de loială, atât de îndrăgostită de tatăl meu. Şi era pentru el o forţă, o prezenţă puternică. Un partener, o prietenă!".

Organizarea nunţii regale nu a fost însă la fel de simplă. În ţară, Regele nu a primit acordul Guvernului Groza pentru mariaj, iar la scurt timp a fost forţat să abdice.

Pentru că Mihai I, rege ortodox, refuza să-şi boteze urmaşii în rit catolic, Papa Pius al XII-lea nu a recunoscut căsătoria cuplului. Ceva de neconceput pentru familia catolică a Anei.

Din cauza refuzului de la Vatican, nicio ţară nu a dorit să se implice în organizarea nunţii, nici măcar Danemarca, ţara de origine a prinţesei Ana. Nunta a avut loc la Atena, jumătate de an mai târziu.

La ceremonie au participat doar câţiva membri ai familiei de Bourbon Parma. Viitoarea mireasă a fost excomunicată, iar părinţii săi nu au avut voie să participe la eveniment.

60 de ani mai târziu, regele şi regina şi-au aniversat nunta de diamant la Bucureşti. Regina a avut chiar buchetul identic cu cel pe care l-a purtat când a fost mireasă - din flori de mazăre. Regina Ana a murit în august anul trecut, la vârsta de 92 de ani.

Ultimele știri