Antena Căutare

Vin vremuri grele pentru români! Pesta porcină ar putea scumpi carnea de la raft! Avertisment sumbru lansat de autorități

În câteva luni, carnea de porc românească s-ar putea scumpi la raft din cauza pestei porcine.


În câteva luni, carnea de porc românească s-ar putea scumpi la raft din cauza pestei porcine. Creşterile de preţ ar fi de câţiva lei pentru fiecare sortiment, avertizează unii specialişti.

Dacă anul trecut România se afla printre primele trei ţări din Uniunea Europeană cu cea mai ieftină carne, anul acesta clasamentul s-ar putea modifica radical. Deocamdată din piaţa noastră internă se asigură 50% din consumul de carne de porc. Doar că procentul al putea scădea, dacă pesta porcină nu va fi ţinută în frâu de autorităţi.

Galantarele magazinelor se umplu cu carne de import. Anul trecut, de pildă, intra harta cea mai mare cantitate, peste 232 de mii de tone, a fost adusă din ţări precum Germania, Spania sau Ungaria. Importăm de 7 ori mai mult decât exportăm.

În România un kilogram de file de porc costă între 18 şi 25 de lei, în Italia între 35 şi 40 de lei, iar în Bulgaria poate fi cumpărat cu 15 lei. Dacă pesta porcină se va extinde atunci vom putea să avem o producţie mai mică de carne de porc românească şi se va vedea asta şi la raft pentru produsele autohtone. Şi vom mai putea asista la un fenomen, spun procesatorii: vom ajunge să mâncăm preparate produse în România, dar mai mult cu carne din import.

”Există o posibilitatea de majorare a preţului. Pesta africană este în jumătate din Europa şi se întinde în continuare, dacă prinde o mare parte din Europa atunci putem vorbi despre o majorare a preţului pentru că vor fi din ce în ce mai puţini porci.”, a declarat Sorin Minea, patronul unei fabrici de preparate din carne.

Dacă pesta porcină nu va fi ţinută sub control de autorităţi şi se va extinde, atunci porcul românesc ar putea deveni o raritate. Scumpă. Atunci România ar putea să ajungă să se aprovizioneze în proporţie de 70-75% din import.

S-au rupt norii în Dâmbovița! O ploaie torențială a inundat orașul! Când scăpăm de vremea capricioasă!... Anunțul de ULTIMĂ ORĂ! Românul care supraviețuise tragediei din Genova a murit! Bărbatul se afla în comă, în spital!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x