Antena Căutare

S-au schimbat regulile în Sănătate! În ce condiții vor primi românii decontări ale tratamentelor la privat

Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. Pacientul va lua cu el, la privat, suma pe care acum Casa de Sănătate o decontează la stat şi va plăti doar diferenţa, în cazul în care asigurarea nu acoperă întregul tarif.

Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. Pacientul va lua cu el, la privat, suma pe care acum Casa de Sănătate o decontează la stat şi va plăti doar diferenţa, în cazul în care asigurarea nu acoperă întregul tarif.

Sunt asociaţii de pacienţi care atrag atenţia că privatul va umfla preţurile, iar asta va duce la imposibilitatea unor pacienţi de a se trata în aceste clinici.

Până acum analizele medicale, uzuale sau paraclinice, precum RMN şi CT, erau gratuite dacă pacienţii aveau bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, indiferent că erau făcute la stat sau la privat.

Acum, prin această ordonanţă de urgenţă, pacienţii care vor dori să meargă cu biletul de trimitere de la medicul de familie şi să se trateze la privat, vor putea plăti doar o diferență dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate de Casa Naţională de Sănătate. Atenţie, doar dacă tariful acelui serviciu depăşeşte suma decontată de Casă.

Spitalele şi clinicile au obligaţia să afişeze pe paginile lor de internet suma contribuţiei personale. Aceasta coplată va fi achitata în mod direct de pacient şi doar după ce îşi dă acordul prealabil, în scris.

Schimbarea ar aduce mai multă concurență pe piața serviciilor medicale private și în anumite cazuri tarife mai mici, susțin autoritățile. Anumite servicii medicale e posibil să rămână gratuite inclusiv la furnizorii privaţi - de exemplu, radiografiile.

Cei care nu îşi vor putea permite să plătească această diferenţă de preţ sunt îndrumaţi spre alţi furnizori care practică, poate, un preţ mai mic.

Ideea este că trebuie stabilite normele care să reglementeze un minim şi un maxim al acestei contribuţii ca să nu fie diferenţe mari între furnizori şi să nu apară acea discuţie despre „umflarea preţurilor".

Coplata nu va putea fi cerută de unităţile sanitare de stat şi nici de medicii de familie.

Mai multe detalii, în clipul de mai sus din Observator.

De ce nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare... Rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Cum s-a rugat Iisus după Cina cea de Taină...
Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Astrele vorbesc despre trei zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Acești trei nativi se...
Horoscopul zilei de 4 iunie 2023. Berbecii trebuie să fie atenți la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 4 iunie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți pe plan financiar...
Parteneri
Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x