Antena Căutare

Încălzirea locuinței - Ce fac ceilalți europeni și ce ar trebui să știm și noi?

Mai puțin cunoscută la noi, însă adoptată cu succes la scară largă în țări precum Suedia, Germania, Franța, Elveția, Norvegia, tehnologia pompelor de căldura geotermale reprezintă mai mult decât un trend, este o realitate la nivel mondial.

Mai puțin cunoscută la noi, însă adoptată cu succes la scară largă în țări precum Suedia, Germania, Franța, Elveția, Norvegia, tehnologia pompelor de căldura geotermale reprezintă mai mult decât un trend, este o realitate la nivel mondial.

Evoluția și direcțiile de dezvoltare diferă, utilizarea pompelor de căldura s-a răspândit astfel datorită guvernelor, a instituțiilor oficiale care au tras un semnal de alarmă cu privire la schimbarea climei și nevoia de protecție a mediului. Sunt țări care au oferit subvenții și au alocat fonduri pentru dezvoltarea utilizării pompelor de căldură. La ora actuală tot mai multe țări se angajează să folosească această tehnologie durabilă, economică și ecologică.

Este cert că în România sunt necesare eforturi considerabile pentru a fi cunoscut mesajul despre fezabilitatea tehnică, fiabilitatea, durabilitatea, avantajele economice și beneficiile ecologice ale pompelor de căldură geotermale în rândul dezvoltatorilor, persoanelor de decizie sau în rândul publicului larg.

Se cunosc prea puține despre ce face o pompă de căldură și ce beneficii oferă ea unei familii. Acest articol este menit să ofere mai multe informații despre tehnologia pompelor de căldură geotermale, cunoscute și sub numele de pompe de căldura sol-apă.

Ce este o pompă de caldură sol-apă?

Pompa de caldură sol-apă utilizează energie geotermală pentru a încălzi locuința în timpul iernii, pentru a o răci vara și a îi oferi apa caldă menajeră.

În interiorul Pământului se află stocată o cantitate inepuizabilă de căldură. Temperatura se păstrează constantă în jurul a 12 grade Celsius pe tot parcursul anului. Pompa de căldură este dispozitivul care extrage, așadar, tocmai această căldura din sol (caldura geotermală) pentru a o folosi în încălzirea și răcirea locuinței.

Execuția unui sistem complet care să asigure încălzirea casei implică:

- pompa de caldură propriu-zisă instalată în interiorul locuinței;

- forajele săpate în curte (de adâncime 70 - 140 metri sau orizontale);

- instalația de încălzire aflată în casă (calorifere, încălzire prin pardoseală).

Prin urmare, pompa de caldură este un sistem de încălzire care folosește în mod eficient o sursă de energie regenerabilă.

Cum funcționează o pompă de căldură?

Căldura din pământ este transferată în casă. Acest lucru se întâmplă datorită unei soluții asemeni unui antigel (agentul termic), introdus în tuburile care intră în pământ. Acest fluid extrage căldura solului în timpul iernii și o duce în casă. Se oprește prima dată în schimbătorul pompei de căldura și apoi se varsă în instalația de încălzire a casei. Vara, principiul se inversează, căldura este luată din casă și transferată în pământ.

Pompa de căldură exploatează așadar o sursă de energie regenerabilă, care înseamnă costuri foarte mici de întreținere și protejarea mediului.

De ce o pompă de căldură sol-apă?

Investiția într-un sistem al pompelor de căldura sol-apă se acoperă. Facturile ajung să fie de 5 ori mai mici decât în cazul unei centrale electrice.

Cum rezervele de gaz sunt o sursă de energie care se epuizează, cel mai probabil și costurile în cazul centralelor de gaz vor crește.

O pompă de căldură este o investiție în viitor, pentru un confort sporit, fără griji în privința costurilor, a alimentării centralei (peleți, lemne), a întreținerii sau a vreunui pericol de explozie. În plus, o pompă de căldură îți asigură atât căldură, apă caldă menajeră, cât și răcirea locuinței, fără a mai avea așadar nevoie de aer condiționat. În plus, contribui la protejarea mediului.

Oriunde în România te poți bucura de tehnologia pompelor de căldura sol-apă. Asigură-te că iei contact cu o firmă specializată, cu experiență pentru o proiectare și o instalare corespunzătoare.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/agriculture-country-countryside-cropland-434634/

România s-a zguduit! Un nou cutremur a avut loc... Zona din România în care ninge, dar sunt 15 grade: “Este un fenomen foarte ciudat”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x